Little Richard is op 87-jarige leeftijd overleden De Amerikaanse zanger stierf aan de gevolgen van botkanker. Hij geldt als een van de belangrijkste grondleggers van de rock-‘n-roll en wordt vaak in één adem genoemd met grootheden als Jerry Lee Lewis, Chuck Berry en Elvis Presley. Hij was op jonge leeftijd al actief in de kerk op de piano. In 1951 won hij een talentenjacht, wat hem een platencontract opleverde. Na enkele brave conventionele platen brak Little Richard in 1956 door met ‘Tutti Frutti’.

Het was dé tijd van de opkomst van rock-‘n-roll. Zijn ‘bops’ en ‘wops’ in de refreinen, verzon hij naar verluidt uit verveling tijdens het afwassen. De hoge pieken in zijn stem waren beïnvloed door gospelmuziek uit de kerk.  Little Richard scoorde vele hits. Zoals ‘Long Tall Sally’, ‘Lucille’, ‘Good Golly Miss Molly’ en ‘The Girl Can`t Help It’. Invloeden van kerkelijke gospelmuziek bleven hoorbaar in zijn muziek. Zijn platen werden door vele grote artiesten gecoverd, zoals door The Beatles, The Kinks, Creedence Clearwater Revival en Rolling Stones.

“Hij was de grootste inspiratiebron in mijn vroege tienerjaren en zijn muziek heeft, als je het nu speelt, nog steeds diezelfde rauwe elektrische energie als in het midden van de jaren 50”, zegt Mick Jagger op Twitter. In 1993 kreeg Little Richard voor zijn gehele oeuvre een Grammy.

 
Translate »
Share This