• Twitter
  • Facebook

Credits: Penni Gladstone, Wikipedia

Vandaag viert Lionel Richie zijn 74e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij begon zijn carrière als lid van de band Commodores en groeide in de jaren tachtig uit tot een van de succesvolste popartiesten aller tijden. Richie begon in 1968 met medestudenten de band Commodores en schreef de meeste van hun hits die ze in de jaren 70 scoorden. Richie specialiseerde zich in ballads: “Iedereen in de band wilde het hardst funkende nummer schrijven, ik probeerde daartussen op te vallen”. En het werkte, want ‘Brickhouse’, ‘Easy’, ‘Three times a lady’, ‘Sail on’ en ‘Still’ werden stuk voor stuk dikke wereldhits. Het nummer ‘Nightshift’ was in Nederland een nummer 1 hit in de Nederlandse Top Veertig, maar: toen was Lionel Richie al uit de band gestapt.

In 1982 bracht Richie een titelloos soloalbum uit, met nummers die hij niet kwijt kon bij de Commodores. Dit werd notabene één van de bestverkopende albums van dat jaar en de single ‘Truly’ leverde Richie zijn eerste Grammy Award op. Het album was opgedragen aan de inmiddels overleden manager Benny Ashburn en aan de Commodores met wie Richie datzelfde jaar weer op tournee ging. Het concert in Texas zou echter zijn laatste zijn, want de volgende dag koos hij – na lang twijfelen – definitief voor een solocarrière.

Dat heeft hem geen windeieren gelegd, want ook solo schoot hij raak met zo`n beetje elke song. Zijn tweede solo album ‘Can’t slow down’ was nog veel succesvoller . Dankzij de singles ‘All night long’ (All night) en de nummer 1 hit ‘Hello’ verwierf Richie de status van superster. Andere megahits waren o.a. ‘Say You, Say Me’, “My Destiny’ en ‘Angel’. Zijn laatste album was ‘Tuskegee’ uit 2012. Voor deze plaat sleepte hij een platina plaat binnen in Amerika en Canada.

 
Translate »
Share This