12 december 1941 was de geboortedag van Liesbeth List. Ze werd geboren in Bandung, destijds onderdeel van Nederlands-Indië, tijdens 2e Wereldoorlog. Haar eerste jaren bracht ze door in een Japans interneringskamp. Na de bevrijding en kwam List met haar vader naar Nederland. Via een weeshuis kwam ze uiteindelijk terecht in een pleeggezin terecht op Vlieland. Haar pleegvader werd er vuurtorenwachter.

Haar carrière begon List in 1962 met optredens in verschillende televisieshows.  Onder meer in een televisieshow van Rob de Nijs en in de talentenjacht Nieuwe Oogst. Omdat een show samen met Serge Gainsbourg niet kon worden uitgezonden en dit in de pers breed werd uitgemeten, kwam Ramses Shaffy haar, dankzij Henk van der Meijden, op het spoor. Zij mocht wel optreden bij de AVRO met ‘Een stem in de regen’. Shaffy vroeg haar mee te werken aan Shaffy Chantant, wat een groot succes werd. Met Shaffy zou ze jarenlang muzikaal optrekken. Ze was naar eigen zeggen “smoorverliefd” op hem, maar hij viel op mannen.

Het was het begin van een levenslange samenwerking. “Shaffy en List. Dat was magie,’ zei Liesbeth zelf over de relatie met hem. “Alsof we elkaar al uit een vorig leven kenden.”  Samen scoorden ze grote hits, waarvan ’Pastorale’ wel de grootste was. De tekst van dat lied werd geschreven door Lennaert Nijgh op muziek van Boudewijn de Groot. ‘Pastorale’ was ook het titelnummer van Lists succesvolle lp ‘Pastorale’. De single bereikte de 3e plaats in de Veronica Top Veertig.  Andere bekende nummers van Liesbeth en Ramses zijn o.a. ‘Aan de andere kant van de heuvels’ , ‘In de armen van de stad’ en ‘Gebabbel Gebabbel’.

Ook solo scoorde List. Zoals met ‘Te veel, te vaak’ en ‘Kinderen een kwartje’, die een hit notering behaalden in de Nederlandse Top Veertig. Haar lijflied werd toch wel ‘Heb het leven lief’. In de jaren negentig maakte ze nog twee prachtige albums met Frank Boeijen. In het muziektheater vierde ze triomfen met haar vertolking als Edith Piaff.  In 2017 kwam er een musical over haar leven uit. Liesbeth overleed in 2020 op 78-jarige leeftijd in haar slaap.

 
Translate »
Share This