Vandaag viert Lenny Kuhr haar 72e verjaardag.  Gefeliciteerd! De zangeres is vooral bekend van haar overwinning op het Eurovisie Songfestival. Deze won ze in 1969 in Madrid. Het was een legendarisch songfestivaljaar, omdat het toen maar liefst vier winnaars kende. Naast ‘De Troubadour’ van Lenny Kuhr stonden ook Salomé, Lulu en Frida Boccara met een bokaal in hun hand. Lenny kijkt met plezier terug op haar deelname aan het Eurovisie Songfestival.

In een interview met NRC zegt Lenny Kuhr hierover: „Het was een circus. De party’s, de interviews, de intriges. De glamour eromheen vond ik mooi. Zo’n groot orkest, al die mensen die daar aan het werk zijn. Het was één groot wonder. Modeontwerper Frank Govers had me na het winnen van het Nationaal Songfestival een parfum gegeven om mee te nemen naar Spanje. In het vliegtuig heb ik dat opgedaan. Het was voor mij de geur van het nieuwe, het rijke, de beloftes die in de lucht hingen. Ik had vertrouwen in wat ik deed. Het is niet te bevatten hoe groots het was, de miljoenen mensen die naar je keken. Als artiest heb je altijd de stiekeme angst om je tekst te vergeten. Maar ik stond daar en ik hoefde slechts mijn mond open te doen. Het leek alsof ik mezelf van een afstand zag staan en dat het gewoon gebéurde. Ik voelde geen angst, alleen het plezier van de muziek.” 

Lenny`s carrière begon twee jaar eerder op het Cabaret der Onbekenden, waar Armand voor haar het nummer ‘Laat Maar’ schreef. Het werd haar eerste single. Vier dagen na haar negentiende verjaardag won ze, begeleid door Piet Souer op gitaar, het nationale songfestival in het Scheveningse Circustheater met ‘De troubadour’. Ondanks de winst, kwam het liedje niet hoger dan de 12e plaats in de Veronica Top Veertig.

Datzelfde jaar trad ze ook op in de Harlekijn voorstellingen van Herman van Veen. In november `69 ontving Lenny Kuhr een Zilveren Harp van Stichting Conamus, een aanmoedigingsprijs die dat jaar voor het eerst werd uitgereikt. In 1972 scoorde ze een Alarmschijf met ‘Les Enfants’ , dat de 18e plaats bereikte in de Veronica Top Veertig.  Haar grootste succes werd ‘Visite’ (1980), een single met Les Poppys, dat de 2e plaats behaalde in Nederland. In 2017 won Lenny Kuhr bij de Buma Awards de prestigieuze Lifetime Achievement Award voor haar gehele oeuvre.  

Het Amsterdamse indielabel Excelsior bracht vorige maand haar nieuwe album, simpelweg ‘Lenny Kuhr’, uit. Erik de Jong, beter bekend als Spinvis, schreef het openingsnummer ‘In Mijn Boek’. Stef Bos componeerde het op haar lijf geschreven ‘Nog Steeds een Troubadour’.

 
Translate »
Share This