Vandaag viert Lenny Kuhr haar 71e verjaardag.  Gefeliciteerd! De zangeres is vooral bekend van haar overwinning op het Eurovisie Songfestival. Deze won ze in 1969 in Madrid. Het was een legendarisch songfestivaljaar, omdat het toen maar liefst vier winnaars kende. Naast ‘De Troubadour’ van Lenny Kuhr stonden ook Salomé, Lulu en Frida Boccara met een bokaal in hun hand  Lenny`s carrière begon twee jaar eerder op het Cabaret der Onbekenden, waar Armand voor haar het nummer ‘Laat Maar’ schreef. Het werd haar eerste single. Vier dagen na haar negentiende verjaardag won ze, begeleid door Piet Souer op gitaar, het nationale songfestival in het Scheveningse Circustheater met ‘De troubadour’. Ondanks de winst, kwam het liedje niet hoger dan de 12e plaats in de Veronica Top Veertig.

Datzelfde jaar trad ze ook op in de Harlekijn voorstellingen van Herman van Veen. In november `69 ontving Lenny Kuhr een Zilveren Harp van Stichting Conamus, een aanmoedigingsprijs die dat jaar voor het eerst werd uitgereikt. In 1972 scoorde ze een Alarmschijf met ‘Les Enfants’ , dat de 18e plaats bereikte in de Veronica Top Veertig.  Haar grootste succes werd ‘Visite’ (1980), een single met Les Poppys, dat de 2e plaats behaalde in Nederland. In 2017 won Lenny Kuhr bij de Buma Awards de prestigieuze Lifetime Achievement Award voor haar gehele oeuvre.  

Sietse Bakker, executieve producer, maakte onlangs bekend in ‘Tijd voor Max’en op Twitter bekend, Dat Lenny Kuhr, samen met een aantal andere winnaars te zien zullen zijn op het Eurovisie Songfestival 2021 in Rotterdam.

 
Translate »
Share This