Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. Deze pré-Tiplijsten zijn echter nooit afgedrukt.

Op 27 januari 1968 staan The Lemon Pipers op nummer 1 in de Tipparade met ‘The green tambourine’. Het nummer was de titelsong van hun debuutalbum. ‘The Green tambourine’ ademt nog de psychedelische sfeer uit van de summer of love (1967), dankzij o.a. het gebruik van een elektrische sitar.  Met dit nummer stonden The Lemon Pipers drie weken op de eerste plaats in de Tip-parade, dan nog alleen samengesteld door Rob Out. ‘The green tambourine’ gaat over een straatartiest, die tegen een geringe vergoeding wel op zijn groene tamboerijn wil spelen.

Het nummer is een aantal keren gecoverd. Het bekendste voorbeeld is toch wel die van Status Quo. Zij namen het op voor hun debuutalbum ‘Picturesque Matchstickable Messages from the Status Quo’. O.a. ook The Tokens, Peppermint Rainbow en The Associates namen het nummer op. In de Veronica Top Veertig behaalde ‘Green Tambourine’  van The Lemon Pipers de 9e plaats. Het was hun enige hit in Nederland.

 
Translate »
Share This