Vandaag viert Laurie Anderson haar 72e verjaardag. Zij is een Amerikaanse experimentele performance-kunstenares en musicus en bekend van die ene wonderlijke hit ‘O Superman’. Ze woonde samen met haar man en musicus Lou Reed in New York tot diens dood in 2013.

Anderson leert op haar zevende jaar viool spelen en bezoekt van 1958 tot 1965 de Saturday School van het Art Institute of Chicago. Ook studeert ze aan het Mills College in Californië, en studeert uiteindelijk af in de kunstgeschiedenis. In 1979 verschijnt haar eerste album ‘Big Ego’. De single ‘O Superman’ bracht haar in 1981 internationale bekendheid. Het lied is oorspronkelijk een cover van de aria “Ô Souverain, ô juge, ô père” uit Jules Massenets opera Le Cid.

Met een speelduur van 8 minuten en 21 seconden was het destijds de langste Top 40 hit in de geschiedenis. De single deelde het record met ‘Halo of Flies’ van Alice Cooper, dat eveneens 8:21″ duurde. Later zijn er langere Top 40-hits geweest, maar die waren allemaal op cd-single verschenen. ‘O Superman’ en ‘Halo of Flies’ zijn derhalve nog altijd de langste 7″-vinylsingles die in de Top 40 hebben gestaan.

 

 

 
Translate »
Share This