Op 30 januari 1969 geven The Beatles een optreden op het dak van het Apple-gebouw in Londen. De opnames worden gemaakt voor de film ‘Let It Be’. Achteraf zal blijken dat dit het allerlaatste live-optreden zal zijn van John Lennon, Paul McCartney, George Harrison en Ringo Starr. De opnamesessie werden de Get Back-sessies genoemd, omdat het de bedoeling was, dat The Beatles terug zouden gaan naar hun roots, het live spelen van muziek.

“We zochten naar een eind voor de film, en het was zo’n geval van ‘Hoe maken we binnen twee weken een slot voor deze film?’ Dus stelde iemand voor om een concert op het dak te geven, daarna konden we allemaal naar huis. Ik weet niet meer precies wie dat voorstelde. Het zou een van mijn halfbakken ideeen kunnen zijn, maar ik ben er niet zeker van”, aldus Paul McCartney. Uiteindelijk maakt de politie een eind aan het optreden, nadat kantoormedewerkers in buurt gingen klagen over geluidsoverlast.

De film Let It Be ging 20 mei 1970 in première, en ontving een Oscar en een Grammy Award voor beste originele soundtrack. In plaats van een document van een groep van wereldformaat, die werkte naar een groots liveoptreden, was het meer een document van een supergroep die op zijn laatste benen loopt en kapotgaat aan onderlinge spanningen.    #playlist: Flashback

Peter Jackson, bekend van de Lord of the Rings films, kreeg de eer om, precies vijftig jaar na het laatste live concert,  een documentairefilm over het legendarische optreden op het dak van Apple Corps te mogen regisseren. “Deze 55 uur aan niet eerder vertoond filmmateriaal en 140 uur audiomateriaal zorgen ervoor dat deze film een unieke ervaring wordt waar fans lang van hebben gedroomd”, vertelt Jackson. “Het is alsof een tijdmachine ons laat terugreizen naar 1969 en we in de studio mogen zitten om deze vier vrienden prachtige muziek te zien maken.”

 

 
Translate »
Share This