Ken Hensley is overleden. Hij was een Brits toetsenist, gitarist en zanger en het meest bekend als bandlid van Uriah Heep. Vaak wordt hij in één adem genoemd met Rick Wakeman en Keith Emerson als Keyboard Wizards, in de jaren zeventig de vernieuwers van het gebruik van keyboards in rock. Amper vijftien jaar was hij toen hij voor het eerst een optreden gaf. Voordat hij bij Uriah Heep ging spelen deed hij de nodige ervaring op in andere bands.

Hensley speelde in The Blue Notes, Ken and the Cousins en Kit and the Saracens (1962). In 1963 werd deze laatste band omgedoopt tot de The Jimmy Brown Sound.  Twee jaar later richtte Kenneth de groep The Gods op, met onder anderen Mick Taylor, Greg Lake, John Glascock, Paul Newton en Lee Kerslake. The Gods brachten twee albums uit (‘Genesis’ en ‘To Samuel a Son’), voordat het restant van de band met Cliff Bennett ging spelen en zijn naam veranderde in Toe Fat. Kort daarna werd Hensley door Paul Newton gevraagd voor Spice, een Londense band die verder door het leven ging als Uriah Heep.

Bij Heep speelde Ken vooral Hammondorgel (B3), slidegitaar en akoestische gitaar. Daarnaast zong hij enkele solo’s, zoals in de classic ‘Lady In Black’.  Hij speelde mee op niet minder dan dertien studioalbums (waaronder ‘Look At Yourself’, ‘Demons And Wizards’, ‘The Magicians Birthday’ en ‘Return To Fantasy’). Uriah Heep stond tweemaal in de Nederlandse Top Veertig. Met ‘Easy livin’’ (1973, nummer 5) en ‘Return to fantasy’ (1975, nummer 34).   Hierna hield  zich met een flink aantal andere projecten bezig. Zo leverde hij in 2007 nog een solo album af: ‘Blood on the Highway’, een rockopera die het levensverhaal van een rocker uit de jaren zeventig vertelt. Ken Hensley werd 75 jaar.

 
Translate »
Share This