Vandaag, 18 december, viert Keith Richards, gitarist van de Rolling Stones, zijn verjaardag. Hij is 75 jaar geworden en hoopt er nog een paar jaar aan te mogen plakken. Sinds een jaar is hij gestopt met de sterke drank, dus wie weet? Hij is er helemaal klaar mee: ,,Het was tijd om te stoppen. Ook met al die andere rommel.” Dat blijkt ook van invloed te zijn op zijn omgang met z`n collega Stones. Ron Wood: “Keith is nu veel prettiger in de omgang. Het is nu veel fijner om met hem te werken. Hij staat meer open voor nieuwe dingen.”

Al op 8-jarige leeftijd leert Keith op school Mick Jagger kennen. Ze verloren elkaar tijdens de middelbare schoolperiode tijdelijk uit het oog. In 1959 werd Keith vanwege wangedrag van school gestuurd en ging hij naar de kunstacademie. Daar ontmoette hij Dick Taylor, de latere gitarist van de Pretty Things, die op dat moment samen met Jagger in een bluesbandje speelde. De vriendschap werd vernieuwd en Richards, die inmiddels ook Brian Jones had ontmoet, kwam bij de band. Ook Jones kwam erbij. Deze band zou zich ontwikkelen tot de Rolling Stones, die officieel in 1962 hun eerste optreden hadden.

De Rolling Stones werden al snel heel succesvol, vooral nadat manager Andrew Oldham Keith en Mick liet beseffen dat ze ook konden schrijven. Keith schreef onder andere de riffs voor (I can’t get no) “Satisfaction”, “Paint It, Black” en “Jumping Jack Flash”. Daarbij heeft hij ook vrijwel het gehele nummer Angie geschreven. Keith Richards is vooral bekend door zijn innovatieve gitaarspel. Zijn gitaargeluid vormt daarom ook een groot deel van de ‘Stones-sound’. Zijn performance is altijd onderkoeld naast een enorm energieke Jagger.

Intussen hebben de Rolling Stones 53 Top 40 hits op hun naam gebracht, waaronder 6 nummer 1 hits voor “Satisfaction”(1965), tweemaal voor “Paint It, Black”(1966 en 1990), “We Love You”(1967), “Brown Sugar”(1971) en “Angie”(1973).

 

 

 
Translate »
Share This