Vandaag viert Kees van Kooten zijn 80e verjaardag. Gefeliciteerd! De oudere jongere ken je van zijn meesterlijke TV typetjes, al dan niet samen met Willem de Bie. Maar van Kooten is ook een succesvol schrijver en zong zelfs een single de hitparades in. ‘Zoek jezelf’ werd in 1975 een top tien hit voor het Simplistisch Verbond.  Wim de Bie leerde van Kooten kennen op het Dalton College in Den Haag. Wim zat drie klassen hoger. Ze vonden elkaar in hun liefde voor cabaret. De school maakt hij overigens niet af. Na de verplichte dienstplicht vindt hij een baantje op de reclameafdeling bij Verf- en lakkenfabriek Sikkens in Sassenheim en bedenkt o.a. slogans.

Wim heeft de school intussen wel afgemaakt en is de dienstplicht doorgekomen. Omdat hij geen zin heeft zijn hele leven voor de klas te moeten staan volgt hij een avondcursus radiocabaretier. Hij slaagt en solliciteert bij de VARA in 1963. Al na twee maanden mag hij op de radio een eigen programma presenteren: Uitlaat. Wim betrekt Kees direct bij zijn redactieteam. Ze maken in scène gezette gesprekken en zetten zo hun eerste typetjes neer. Van Kooten: ‘Zonder Wim had ik mijn dagen op een muf kantoor gesleten.’ Van Kooten: ‘Zonder Wim had ik mijn dagen op een muf kantoor gesleten.’

De grote doorbraak komt als Dimitri Frenkel Frank Kees en Wim in 1968 uitnodigt voor Hadimassa, een satirische tv-programma. Na een satirisch, maar ongelukkig uitgevoerde item over joden- en negermoppen stopt hun samenwerking bij de Vara. Kees en Wim azen op een eigen show bij de VPRO. Ze maken vijf sketches per uitzending in Nederlands eerste latenightprogramma ’t Gat van Nederland. Beiden koesteren de vrijheid bij de VPRO omdat ze, in de woorden van Kees ‘gelukkig niet de verplichting hadden aan shitkwissen en Sterrenslag te moeten deelnemen’.

Dan volgt hun Simplisties Verbond, waarmee ze veel succes gaan scoren. Heer Koot en heer Bie doen vijf seizoenen op TV en brengen in deze periode naast ‘Zoek jezelf’ o.a. ook ‘Stoont als een garnaal’ op single uit. ‘Ballen in me buik’ werd gebracht in de creatie van de Vieze Man. Ook maken ze meerdere albums. Met onderwerpen als communicatie, waar volgens de beide heren veel foute varianten op bestonden. Via diverse demonstructies kreeg de luisteraar dan ook van alles te horen zoals krommunicatie en sodommunicatie. Er werden in totaal 3 lp’s en 4 singles uitgebracht door het Verbond.

Een reactie op wat er volgens Kees en Wim allemaal mis is in Nederland leidt in 1979 tot de creatie van Jacobse en Van Es. Die zeggen met hun Tegenpartij – ‘Geen gezeik, iedereen rijk’ – precies wat mensen eruit flappen. Hoewel de stof volgens henzelf na een jaar op is, besluiten ze onder druk van de enorme populariteit met de ‘Vrije Jongens’ verder te gaan. Die slaan ditmaal de weg van de politiek in. Ook met het programma Keek op de Week slaagt het duo er in op satirische wijze het Nederlandse volk te vermaken. De lijst aan succesvolle programma`s en typetjes is eindeloos.

Van Kooten is echter ook succesvol als schrijver. In 1988 wordt hij zelfs uitgeroepen tot best verkopende Nederlandse schrijver. Titels als Koot droomt zich af, Koot graaft zich autobio, Veertig, Hedonia, Modernismen en Meer modernismen vliegen over de toonbank. In 1998 besluit van Kooten dat het genoeg is geweest met zijn tv-carrière. Na een gesprek met zijn huisarts zet hij er een punt achter. En schrijft vervolgens opgelucht een kinderboek, waar hij al in 1973 aan was begonnen. (Het schaampaard)  Ter gelegenheid van zijn 80ste verjaardag verschijnt volgende maand de bloemlezing De tachtigjarige vrede, waarin Van Kooten zichzelf portretteert aan de hand van eerder verschenen verhalen.

 
Translate »
Share This