• Twitter
  • Facebook
Foto: Phil Guest, Wikipedia

Vandaag viert Katie Melua haar 38e verjaardag.  Gefeliciteerd! Zij groeide op in Georgië en verhuisde op 8-jarige leeftijd met haar ouders naar Belfast, Noord-Ierland en nog later naar Londen (Engeland). Dit vanwege het beroep van haar vader, hartspecialist.  In Londen bezocht Katie Melua de BRIT School for the Performing Arts & Technology. Deze door de muziekindustrie ondersteunde school staat bekend als leverancier van beroemde artiesten. In 2003 werd Katie Melua ontdekt tijdens een showcase door Mike Batt (zelf ook zanger en tekstschrijver, maar ook arrangeur en producent) die op zoek was naar een zangeres met aanleg voor jazz en blues.

Haar eerste album ‘Call Off The Search’ was in Nederland direct een doorslaand succes. De plaat stond 84 weken in de album lijst genoteerd. De opvolger ‘Piece by Piece’ overtrof het succes van haar debuut. Het werd het verkochte album 2005 en van het decennium 2000-2009! Van de plaat werd ‘Nine Million Bycicles’ een hele grote hit. Katie zong het nummer op 27 augustus 2005 tijdens het kerkelijk huwelijk van Prins Pieter-Christiaan met Prinses Anita in de Grote of St. Jeroenskerk te Noordwijk. Dankzij de extra aandacht die Melua door dit optreden kreeg, steeg haar populariteit naar grote hoogten.

Ze moest wennen aan dat succes: “Ik moest echt leren dat dit niet normaal was. Inmiddels weet ik wel dat ik echt geluk heb gehad met zo’n start.” Maar ze vindt dat er nog altijd punten zijn om verder te ontwikkelen. “Ik wil mijn gitaarspel nog verbeteren”, zegt de zangeres. “En ook op het gebied van liedjes schrijven moet ik nog veel leren. Dat zijn wel de twee grootste gebieden waar ik de komende periode meer tijd aan ga besteden. Ik wil mezelf altijd verbeteren, dat houdt nooit op.”

Ook haar album ‘Pictures’ (2007) bereikte de eerste plaats in de Nederlandse album chart. Daarna leverde Kate nog drie LP’s af, die alle de top tien behaalden in Nederland. ‘Ketevan’ uit 2013 was de laatste.

 
Translate »
Share This