• Twitter
  • Facebook
Foto: Slydogmania, Wikipedia

Vandaag blaast Kate Bush 64 kaarsjes uit op haar verjaardagstaart. Gefeliciteerd!  Ze is één van de meest succesvolle Britse zangeressen sinds de seventies. Op 10-jarige leeftijd leert ze van haar vader piano spelen en het duurt niet lang of Kate componeert liedjes.  Zo schreef ze al op haar 13e de eerste versie van ‘The man with the child in his eyes’.  Via een vriend van de familie krijgt David Gilmour (Pink Floyd) de liedjes van haar te horen. Hij is erg onder de indruk en neemt een aantal demo’s met haar op. EMI toont interesse, maar geeft de zangeres tijd te ‘rijpen’. De platenmaatschappij betaalt ook haar pantomimelessen.

Ook bezorgen ze haar het fel begeerde platencontract. Bush debuteerde in 1978 op haar negentiende met de hit ‘Wuthering Heights’, die was geïnspireerd door het gelijknamige boek van Emily Brontë. Het nummer stond in Engeland vier weken lang op de eerste plaats van de hitlijsten.  Ook Nederland viel voor Kate`s debuut, nadat ze te zien was bij AVRO`s Top Pop. Haar eclectische muziekstijl, bijzondere stemgeluid én dans zorgden ervoor dat ze een regelmatig terugkerende zangeres werd in de Nederlandse Top Veertig. Haar debuutalbum ‘The Kick Inside’ werd zowel artistiek als commercieel hoog gewaardeerd. De plaat, geproduceerd door David Gilmour, bevatte hits zoals “Them Heavy People” en het verstilde “The Man With The Child In His Eyes”.

David Gilmour wordt haar ontdekker en mentor genoemd, omdat hij haar zowel financieel als moreel steunde tijdens het opnemen van haar eerste demo’s en haar verder promootte bij zijn eigen platenmaatschappij, EMI. Volgens popcritici zijn Gilmour’s invloeden op iedere track duidelijk te horen. In Engeland scoorde Kate bush 25 hits. In Nederland was dat iets minder, maar nummers als ‘Babooshka’, ‘Running Up That Hill’, ‘Cloudbusting’ (van het nummer 1 album ‘Hounds of love’) en ‘Don`t Give Up’, een duet met Peter Gabriël, zijn grote hits in Nederland.

In 1987 won ze een Brit Award voor “Best British Female Solo Artist” en ontving ze drie Grammy Award nominaties.

Dit jaar werd het nummer ‘Running up that hill’ gebruikt in seizoen 4 van de serie Stranger Things. Het kwam met die vernieuwde aandacht binnen op nummer één in de Spotify Top 200 lijsten van o.a. Amerika, Engeland en Australië.  Kate Bus is een inspiratiebron voor vele muzikanten. Zo zou Coldplays bekende single ‘Speed Of Sound’ geïnspireerd zijn door Kate Bush’ klassieker ‘Running Up That Hill’.

 
Translate »
Share This