Credits: Pathé
Going back in time! We blikken terug op 30 maart, maar dan in 1974. Op deze dag kwam ‘Si on chantait’ van Julien Clerc binnen in de Veronica Top 40. Een week eerder werd het nummer op Hilversum 3 gebombardeerd tot Troetelschijf. De muziek was gecomponeerd door Julien Clerc zelf, terwijl de tekst werd geschreven door Étienne Roda-Gil. Het lied fungeerde als een vreugdevolle oproep om het leven te vieren door middel van muziek, en weerspiegelde de geest van zorgeloosheid van de jaren ’70 in Frankrijk. ‘Si on chantait’ stond op zijn LP ‘Liberté, egalité, fraternité… ou la mort’ (1972).
De hartenbreker wist in 1969 de aandacht op zich te vestigen met een Franse vertaling van de musical Hair. In datzelfde jaar trad Clerc ook voor het eerst op in het Olympia, als openingsact van een concert van Gilbert Bécaud. Hij had toen zelfs al eigen repertoire, want in 1967 had hij zijn LP ‘Julien Clerc’ uitgebracht. In Nederland moesten we nog even geduld hebben.
Daar moesten we wachten tot 1974, want toen werd ‘Si on chantait’ zijn eerste hit. Dit liedje (vertaald: ‘Als we eens zouden zingen’) bracht hij al eens in 1972 uit, maar het werd toen niet opgepikt. Twee jaar later des te meer, niet in het minst te danken aan zijn optreden tijdens de laatste editie van de Grand Gala Du Disque. Niet alleen Hilversum 3 pikte Julien Clerc op als Troetelschijf; ook Radio Noordzee Internationaal deed mee en riep ‘Si on chantait’ uit tot Treiterschijf. Een hit kon dus niet uitblijven! Het nummer behaalde de 9e plaats in de Veronica Top 40. Conny Vandenbos nam o.a. een Nederlandse op onder de titel ‘Oh, wat een dag’ (vertaling Herman Pieter de Boer).
Copyright © 2025, Hitzound, All rights reserved