Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij de keuzes van de DJ, die met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”.  Op 16 juli 1979 viel de keuze van Frits op ‘Stay with me till dawn’ van Judy Tzuke.  Tzuke stamt af van een Poolse familie die in de roaring twenties naar Engeland kwam en daar de naam Myers aannam. Haar vader Sefton Myers was onder meer manager van Andrew Lloyd Webber en Tim Rice, toen die bezig waren met het schrijven van Jesus Christ Superstar.

Toen Judie haar zangcarrière begon, greep ze terug naar de oude familienaam Tzuke. Ze begon op 15-jarige leeftijd als zangeres binnen het folkcircuit, maar bleef onbekend totdat ze in 1975 Mike Paxman ontmoette. (Hij is ook bekend van zijn werk met Status Quo).  Ze kregen een platencontract en vervolgens voegde Paul Muggleton zich bij hen. Het trio bracht onder de naam Tzuke and Paxo singles uit, maar zonder succes.

Maar dat succes kwam, nadat het trio de overstap kon maken naar het label Rocket Records van Elton John. In 1978 volgde de eerste single ‘For you’, die kwam nog uit onder de naam Tzuke and Paxo. De volgende single ‘Stay with me till dawn’ verscheen onder haar eigen naam. Paxman speelde nog wel in haar band.  Leuk weetje:  Stay with me till dawn’’  werd in 2002 in een enquête gekozen als een van de beste singles uit de periode 1952-2002, het kwam op plaats 39 van de 50.

 
Translate »
Share This