Elke dag staan we stil bij de Treiterschijf. Het was de plaat die wekelijks veel geplugd werd op Radio Noordzee Internationaal en was van 1971 tot 1974 de tegenhanger van de Veronica Alarmschijf. Op 3 februari 1973 werd ’Big six’ van Judge Dread uitgeroepen tot Treiterschijf op Radio Noordzee Internationaal.  Deze Britse reggae- en ska-muzikant had een kleurrijk verleden voordat hij uiteindelijk een platencarrière kreeg. Ga maar na: hij werkte als uitsmijter, worstelaar (met de bijnaam “De Gemaskerde Beul”), deurwaarder en bodyguard. Soms werd hij aangenomen om de veiligheid te garanderen van The Rolling Stones.

Ook nam hij een baan aan als incasso-agent voor Trojan Records en was te horen als DJ bij de plaatselijke radio. Via zijn baan als uitsmijter in een Londense nachtclub ontmoette hij Jamaicaanse artiesten als Derrick Morgan en Prince Buster. 

Judge Dread nam zijn podiumnaam over van een lied van Prince Buster en de titel Big Six verwijst naar Prince Busters hit Big 5 uit 1969.  Toen Prince Buster ‘Big 5’ opnam, een grote underground-hit, reageerde Hughes daarop met de opname van zijn eigen Big Six, gebaseerd op Verne & Sons Little Boy Blue.  Lee Gopthal, de baas van Trojan Records, liep er helemaal warm voor en terecht: Onder de artiestennaam Judge Dread werd ‘Big Six’ werd in Engeland een grote hit. Er werden 300.000 exemplaren verkocht en de single verbleef 27 weken in de Britse charts. In 1973 plaatste de single zich op de toppositie in Afrika. Niet in de Radio Noordzee Top 50. Daar bereikte het nummer de 26e plaats.

 
Translate »
Share This