• Twitter
  • Facebook

Credits: Columbia

Vandaag openen we de Kluis van de Flops voor de band Journey. De Amerikaanse rockband bracht in de laatste maand van het jaar 1981 de singel ‘Don’t stop believin’ uit. Het nummer werd geschreven door de bandleden Jonathan Cain, Steve Perry en Neal Schon en was te vinden op hun LP ‘Escape’. In Amerika, Australië en Engeland is het nummer een groot succes en belandt daar in de top 10 van de charts en stroomt het geld binnen.

Dat was niet altijd het geval, zoals bij Jonothan Cain. Met grote plannen voor de toekomst besloot hij in de jaren zeventig te verhuizen van Chicago naar Los Angeles om het daar te gaan maken met de muziek. Maar het gaat moeizaam en zijn geld raakt op. Uiteindelijk vraagt hij zijn vader om hem geld te lenen. Gefrusteerd vraagt hij zich af of het toch niet beter is, de muziek te laten voor wat het is en terug te verhuizen naar Chicago. Zijn vader vond dat hij zou moeten volhouden. “Don’t stop, believing, son”, zou hij tegen zijn zoon Jonothan zeggen.

Met nieuwe dollars in zijn pocket en de bemoedigende voorden van pa zet Cain door. In 1980 sluit hij zich aan bij de band Journey. Daar zoekt frontman Steve Perry naar inspiratie voor een nieuwe song. De woorden ‘Don’t stop believing’ echoën door in het hoofd van Jonotan Cain en hij besluit rond deze tekst een refrein te schrijven. Samen met de band werken ze aan de song, die ook deze titel zou krijgen. Met succes! Maar niet in Nederland, daar komt het nummer niet verder dan de Tipparade.

Maar het nummer blijft voortleven in films en televisieseries zoals The Wedding Singer, Moneyball, Family Guy, Monster, Shrek the Halls, King of the Hill, South Park, Cold Case, CSI: Crime Scene Investigation, My Name Is Earl, Laguna Beach, American Idol, Australian Idol, Scrubs, Still Standing en de film Bedtime Stories. Een bekende scène waarin het nummer gebruikt werd was de allerlaatste scène van de serie The Sopranos. Langzamerhand raakte ook Nederland verslingerd aan de singel, getuige de notering in de Top 2000. Maar een notering in de Nederlandse Top 40 zat er niet in, spijtig genoeg. Vanaf vandaag vers toegevoegd op de playlist Kluis van de Flops!

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved

 
Translate »
Share This