Credits: Joos Klein, Eigen Beheer
Joost blijkt voor niks te zijn gediskwalificeerd. Het onderzoek tegen hem is door het Zweedse openbaar ministerie (OM) gestaakt omdat er een gebrek aan bewijs is. “Vandaag wordt het onderzoek gesloten omdat niet bewezen kan worden dat de daad voor echte angst heeft gezorgd en dit de intentie van de man was”, aldus de aanklager Fredrik Jönsson. Dat betekent dat Klein dus niet wordt vervolgd. De beschuldiging van een vermeend geweldsincident blijkt onterecht. De EBU (European Broadcasting Union) heeft de klacht van een cameravrouw echter zwaarder laten wegen dan het verweer van Joost, deelnemer aan het Eurovisie Songfestival. Op grond van “een bedreiging” werd Joost gediskwalificeerd, zijn naam in een slecht daglicht gesteld en Nederland als deelnemende land onvoldoende gehoord in de beslissing tot diskwalificatie.
Joost Klein is “ontzettend blij en opgelucht” dat het onderzoek naar het vermeende geweldsincident tijdens het Songfestival is stopgezet, alsus zijn manager tegen persbureau ANP. “De laatste paar maanden waren verschrikkelijk zwaar. Hoewel we graag overal ter wereld optreden, voelde het niet helemaal goed”, zegt de manager van Klein. “We zijn, als team, ontzettend blij en opgelucht dat er nu een einde is gekomen aan deze onzekere periode. Eindelijk kunnen we het hardop zeggen: er is nooit een reden voor deze zaak geweest.”
De AVROTROS wil snel in gesprek met de Songfestival-directie. De omroep schrijft dat de diskwalificatie van Klein “vanaf het begin onnodig en disproportioneel” te hebben gevonden. “Dat blijkt het nu dus ook te zijn. We zijn nog steeds hevig teleurgesteld dat het Europapa-avontuur van Joost Klein en van heel Nederland op deze wijze bruut werd beëindigd.” Volgens de omroep is de volgende stap dat er “op korte termijn een gesprek komt met de directie van de European Broadcasting Union (EBU)”. Daarin zal de “onterechte diskwalificatie” centraal staan.
De AVROTROS verklaart: “Ook zullen wij al onze overige bezwaren over de gang van zaken achter de schermen bij het songfestival bespreken die we eerder in een uitgebreide bezwaarbrief aan de EBU hebben verstuurd en die tot op heden onbeantwoord is gebleven. De insteek van AVROTROS is en blijft dat het songfestival gaat over artiesten en hun muzikale boodschap. Het woord is nu aan de EBU.”
De EBU wast zijn handen in onschuld en blijft achter hun beslissing staan. In een statement zegt de EBU De “De EBU wil ervoor zorgen dat het Eurovisie Songfestival een show is voor iedereen en een veilige plek voor personeel, artiesten, gasten en fans. Zoals alle verantwoordelijke werkgevers tolereren wij geen ongepast gedrag en zullen wij altijd reageren op problemen op de werkplek die aan ons worden gemeld. Het besluit om de heer Klein te diskwalificeren voor het evenement van dit jaar werd genomen in strikte overeenstemming met de regels en procedures van het Eurovisie Songfestival na een intern onderzoek. Daarnaast besloot de Zweedse politie een formeel onderzoek te starten naar het gedrag van de heer Klein tijdens de tweede halve finale, dat vandaag, naar wij begrijpen, zonder verdere actie is gesloten. Dit was een onderzoek naar de vraag of er een strafbaar feit was gepleegd en niet of de heer Klein zich ongepast had gedragen en de regels en procedures van het ESF had overtreden. Deze nieuwe ontwikkeling heeft daarom geen invloed op ons besluit, waar wij volledig achter staan.”
Deze zaak is hiermee niet gesloten. Veel zal afhangen van de tegenreactie van de AVROTROS. Is de omroep in staat de EBU met juridische argumenten terecht te wijzen en er harde consequenties aan te verbinden? In elk geval heeft NPO besloten aan te schuiven bij het gesprek van omroep AVROTROS met songfestivalorganisator EBU over de diskwalificatie van Joost Klein.
En wat doet de artiest, Joost, zelf nu de zaak is afgesloten en zijn schuld niet is bewezen? Vanwege de nu onterechte diskwalificatie zou Joost een rechtszaak kunnen aanspannen tegen de EBU.
Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.