• Twitter
  • Facebook

Credits: Hans van Dijk, Anefo

Vandaag, op de dag dat de finale van het Eurovisie Songfestival 2023 plaatsvindt, viert Johnny Logan zijn 69e verjaardag. Gefeliciteerd! De Ierse zanger is vooral bekend van zijn drie Eurovisie Songfestival overwinningen.  Tweemaal deed hij dat zelf met ‘What’s another year’ (1980) en ‘Hold me now’ (1987) en eenmaal dankzij Linda Martin, die in 1992 won met het door Johnny geschreven nummer ‘Why me’. Vanwege dit recordaantal staat hij in verschillende landen ook wel bekend als Mr. Eurovision.

Logan werd echter geboren als Seán Sherrard in Australië. Zijn vader was de bekende Ierse tenor Patrick O’Hagan, die tot driemaal toe mocht optreden in het Amerikaanse Witte Huis. Toen Seán drie jaar was, verhuisde de familie naar Ierland. Tijdens de middelbare school begon hij al met het schrijven van liedjes. Het werd nog niet zijn beroep, want hij startte zijn carrière als elektricien. Maar in zijn vrije tijd zong hij in clubs. Wat later speelde hij in enkele musicals, zoals Joseph in de Ierse versie van Joseph and the Amazing Technicolor Dreamcoat (1977). Samen met zijn broer Michael maakte hij deel uit van verschillende bands.

Aan het begin van zijn professionele muziekcarrière nam Sherrard de artiestennaam Johnny Logan aan, ontleend aan het hoofdpersonage uit de film Johnny Guitar. Hij nam vervolgens in 1978 zijn eerste single op: ‘No, I don’t want to fall in love’. Het werd geen hit. Een jaar later besloot hij zich in te schrijven voor de Ierse Nationale voorronde voor het Eurovisie Songfestival. Met zijn bijdrage ‘Angie’ eindigde hij als 3e.

In 1980 deed hij wederom een poging. Logan trad aan met ‘What’s another year’. Hij won niet alleen glansrijk de Ierse voorronde, maar won vervolgens ook het Eurovisie Songfestival, dat juist in 1980 gehouden werd in De Haag. Logan liet o.a. de Nederlandse bijdrage van Maggie MacNeal met ‘Amsterdam’ achter zich. ‘What’s another year’ werd geschreven door Shay Healy en geproduceerd door Bill Whelan. Die laatste meneer kreeg in 1994 heel veel succes voor ‘Riverdance’, de pauzeact in het Eurovisie Songfestival, gehouden in Ierland.

‘What’s another year’ kreeg punten van alle landen, behalve Marokko en Turkije. Hij scoorde in vele Europese landen een grote hit. Zo stond ‘What’s another year’ op nummer 1 in Engeland en Ierland. In de Nederlandse Top Veertig behaalde Logan de 3e plaats. Na het grote succes zakte zijn populariteit in, raakte hij aan de drank en zat financieel in het slop. Maar het Songfestival bleek zijn grote redding.

Zo kende Logan weer een succes als schrijver in 1984 van het nummer ‘Terminal 3’, waarmee Linda Martin namens Ierland tweede werd op het Eurovisiesongfestival van dat jaar. Hij kreeg de smaak van het songfestival weer te pakken en bleef potentiële inzendingen schrijven.  Zelf zou Logan het nog een keertje proberen in 1987 met ‘Hold me now’ en: hij won voor de 2e keer! In 1992 schreef hij ‘Why me’ voor Linda Martin, die daarmee ook het Eurovisie Songfestival te winnen. Logan werd hiermee de eerste (en tot op heden enige) persoon die erin slaagde het Eurovisiesongfestival drie keer te winnen.

Logan nam nadien regelmatig zitting in vakjury’s tijdens nationale selecties voor het Eurovisie Songfestival en treedt nog met regelmaat op. In 2017 verscheen zijn laatste album ‘It is what it is’.

 
Translate »
Share This