Na een kort ziekbed is John Miles afgelopen zondag overleden.  Hoewel John bekend bleef van slechts die ene hit ‘Music’, werd hij daarna niet vergeten. Al op jonge leeftijd leerde John piano en gitaar spelen. Op zijn achttiende speelde hij bij de semi-professionele band The Influence, met gitarist Vic Malcolm en drummer Paul Thompson (vanaf 1971 drummer bij Roxy Music). Na het uiteenvallen van deze band vormde John onder zijn eigen naam een band die voornamelijk soulcovers bracht. Ook dit bleek geen succes en John begon met componeren.

In 1976 produceerde Alan Parsons de eerste elpee van John Miles: ‘Rebel’. Op dat album stond het pareltje waarmee Miles de muziekgeschiedenis ingaat: ‘Music’. En dan te bedenken dat hij de tekst van het liedje in amper een half uur heeft gepend.  Alan Parsons produceerde zowel het album als de single. Parsons was erg tevreden over zijn samenwerking met John Miles: “‘Music’ is een mijlpaal in de geschiedenis van de populaire muziek. John Miles is één van mijn favoriete zangers en het is dan ook een eer dat ik een stempel heb kunnen drukken op zijn geweldige muziek.”  John Miles zou hem later bedanken door verschillende songs op platen van The Alan Parsons Project in te zingen.

Deze single leidde tot een Amerikaanse tournee met Elton John. Toch bleef het de enige hit van Miles in Nederland. De elpees en singles die John Miles daarna maakte, waren veel minder succesvol. De nummers Highfly (1975) en Slow Down (1976) kwamen tot middelmatige hoogte in de charts van Amerika en Engeland.

Later, toen zijn carrière als solo artiest minder succesvol was, ging hij aan de slag als studiomuzikant voor andere artiesten. Hij is vooral bekend als vaste gitarist van Tina Turner. Bij Alan Parsons Project zong hij een aantal nummers, waaronder La Sagrada Familia in 1987. In 1992 begeleidde hij Joe Cocker. John Miles werd ook door artiesten als Jethro Tull, Fleetwood Mac, Tom Petty, Stevie Wonder en Jimmy Page van Led Zeppelin mee op tournee gevraagd. Verder was Miles in 1985 te gast tijdens de eerste editie van The Night Of The Proms.  Het nummer zou uitgroeien tot dé hymne van deze jaarlijkse concertreeks, die sinds 1990 in Nederland wordt georganiseerd.

John overleed afgelopen zondag in het bijzijn van zijn familie in zijn woonplaats Newcastle. De zanger leed aan een agressieve vorm van kanker. John wist amper twee weken dat hij ongeneeslijk ziek bleek te zijn.  John Miles is 72 jaar geworden: ‘Music was my first love and it will be the last”.

 
Translate »
Share This