Op 22 december, in 2002 overlijdt Joe Strummer. Hij was de zanger van The Clash en werd in 1975 door The Sex Pistols, toen hij een concert van de punkrockers bijwoonde. De band bestond naast Joe uit Mick Jones (gitaar, zang), Paul Simonon (bas) en Topper Headon (drums). In 1976 werd de groep opgericht.

Het eerste Clash concert werd in de zomer van 76 gegeven, in het voorprogramma van `….. de Sex Pistols! In de herfst tekende de groep een contract bij CBS Records en in 1977 werd het eerste album, “The Clash”, uitgebracht. Ironisch genoeg begon het grote succes met het derde album “London Calling”, op het moment dat de band zich los van de punk en lieten ze meer muzikale invloeden horen, met hardrock en ska.  De titelsong “London Calling” groeide uit tot een rockklassieker.

In 1982 kwam het vijfde album uit, het toegankelijke en uitermate succesvolle “Combat Rock”. De bekendste nummers van de band, “Rock the Casbah” en “Should I Stay or Should I Go”, waren op dit album te vinden en de plaat werd de bestverkochte uit hun carrière. Hierna viel de band uit elkaar door drugsverslaving (Headon) en meningsverschillen tussen Strummer en Jones. Eind 1985 werd het laatste album Cut the Crap uitgebracht, waarna de band uit elkaar ging. Joe Strummer overleed aan een hartaanval en is 50 jaar geworden.

 

 

 
Translate »
Share This