Vandaag viert Joe Jackson zijn 68e verjaardag. Gefeliciteerd!  De Britse muzikant vierde zijn hoogtijdagen tussen 1979 en 1989. Hij begon op jonge leeftijd viool te spelen, maar stapte al snel over naar de piano. Vanaf zijn 16e deed hij regelmatig optredens in bars en hij kreeg een studiebeurs voor de Koninklijke Muziekacademie in Londen.  Maar het vooruitzicht om een serieuze componist te worden trok hem niet aan en hij stapte de popwereld in met zijn band Arms and Legs. De band viel na twee niet succesvolle singles uit elkaar. Hierna speelde hij een tijd in theaters en nam een aantal demo’s op. In 1978 kreeg hij een contract bij A&M Records. Vrijwel onmiddellijk wordt het album ‘Look Sharp!’ opgenomen en in 1979 uitgebracht.

De plaat wordt een groot succes en levert hem met ‘Is She Really Going Out With Him’ een eerste hit op in de Nederlandse Top Veertig. Later zal het nummer in 1988 in de live uitvoering een top drie hit worden.   De gedachte achter ‘It`s different for girls’ omschrijft Jackson zo: “t was something that I heard somewhere that struck me as a cliché. The sort of thing that someone might say. And again, I thought, What could that be about? And that maybe the idea was to turn it on its head and have a conversation between a man and a woman and what you’d expect to be the typical roles are reversed. So that was the idea of that.” Het nummer werd geen hit in Nederland. Wel in zijn eigen land, waar het de 5e plaats bereikte. (en terecht)

Andere hits van Jackson waren ‘Real Men’, Ít`s Different For Girls’, ‘The harder they come’, ‘Nineteen Forever’ en ‘Be my number two’ . In 2019 kwam zijn laatste album ‘Fool’ uit.

 
Translate »
Share This