• Twitter
  • Facebook

Credits: AVRO, Beeld en Geluid (1973)

Joe Egan is overleden. Hij was één van de oprichters van Stealers Wheel,  samen met zijn jeugdvriend Gerry Rafferty.  Na twee flops scoorde deze Britse folkrockband een aantal internationale successen zoals ‘Stuck In The Middle With You’. Dat nummer schreven Egan en Rafferty gezamenlijk. Het bereikte in Amerika en Engeland de top tien. Niet in de Veronica Top 40: daar bleef het nummer steken op de 12e plaats. De enige top tien hit in Nederland scoorde Stealers Wheel met ‘Late Again’. Aan beide songs schreef Joe mee. Daarna volgden ‘Everyone`s agreed that everything will turn out fine’ en ‘Star’. Het derde en laatste album, ‘Right or Wrong’, kwam in 1975 uit. Door verschil van inzichten tussen Egan en Rafferty was de release van het album meer dan 1,5 jaar vertraagd. Daarna viel, vanwege artistieke meningsverschillen en afnemende populariteit, in 1975 het doek.

Pas in 1979 bracht Egan zijn eerste album, ‘Out of Nowhere’, uit, omdat contractuele verplichtingen dit eerder niet toestaan. De titeltrack van het album kwam uit als singel en kreeg in de zomer van 1979 enige airplay op Nederlandse radiozenders. De singel bleef echter steken in de Tipparade. In Engeland deed zijn singel niets, dit in tegenstelling tot zijn voormalig collega Rafferty, die o.a. solo scoorde met ‘Baker Street’.

Nadat Egans tweede singel ‘Out Of Nowhere’ en ook zijn tweede album ‘Map’ (1981) flopten, verdween hij uit de schijnwerpers. Nog eenmaal werkte hij samen met Rafferty voor diens album ‘On a Wing and a Prayer’, dat in 1992 uitkomt. Daarna runde hij nog een uitgeverij.

Joe Egan overleed op 6 juli en werd 77 jaar. Het nieuws van het overlijden van Egan werd bevestigd op social media van wijlen Gerry Rafferty:  “Very sad news that the other half of Stealers Wheel, Joe Egan, passed away peacefully yesterday afternoon with his nearest and dearest around him. I will always remember him as a sweet and gentle soul. May he rest in peace”.

Copyright © 2024, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This