5 november 1938 was de geboortedag van Joe Dassin. De Franse zanger was de zoon van Jules Dassin, een joodse filmregisseur, en Béatrice Launer, een succesvolle violiste. Hij groeide op in New York en Los Angeles. Omdat zijn vader in Amerika op een zwarte lijst werd gezet (wegens banden met de communistische partij) vertrok het gezin in 1950 naar Europa (Engeland, Frankrijk en Zwitserland) te verhuizen.  Joe was, net als zijn moeder, heel muzikaal. Hij speelde diverse instrumenten, zoals piano, gitaar en banjo, en was een groot bewonderaar van Georges Brassens.

Na het afsluiten van zijn studie aan het Institut Le Rosey in Zwitserland keerde Joe Dassin in 1957 terug naar Amerika. Om tijdens zijn studie wat extra geld te verdienen zong hij op zaterdagavonden in cafés met een Franse studievriend. Platenlabel CBS bood Joe een contract aan, nadat zij een door Joe gezongen liedje (Freight train) hoorden. Joe`s eerste vrouw had een vriendin, die bij CBS werkte en zo mocht het liedje opgenomen worden voor een plaat.

Met enige aarzeling ging Joe Dassin in op het aanbod en dat was maar goed ook! Hij maakte een aantal prachtige chansons, die ook nu nog heel bekend zijn. Zoals ‘Les Champs Élysées’, ‘L’Amérique’ en ‘Ça va pas changer le monde’.  Zijn belangrijkste succes werd echter L’Été indien, de grootste zomerhit ooit, die in mei 1975 werd uitgebracht en alle verkooprecords van CBS zou overtreffen. Uiteindelijk putte het succes de zanger lichamelijk en geestelijk uit.   In Tahiti kreeg hij op 20 augustus 1980 tijdens een lunch met zijn familie en vrienden een fataal hartinfarct.

 
Translate »
Share This