Vandaag viert Jimmy Cliff zijn 77e verjaardag. Gefeliciteerd! De  Jamaicaanse reggaezanger is vooral bekend van de hits ‘Wild world’ en ‘Reggae night’. Maar hij had er meer opzijn naam gebracht . . . . Op 14-jarige leeftijd verhuisde hij naar de hoofdstad Kingston om een muzikale carrière op te bouwen. Daar nam hij zijn artiestennaam “Jimmy Cliff” aan. Hij bracht twee singles uit die weliswaar niet succesvol waren, maar die hem wel in contact brachten met zijn ontdekker, Derrick Morgan.

In 1966 verhuisde Jimmy naar Londen, waar hij een platencontract had gesloten met Island Records. Drie jaar later brak Jimmy Cliff internationaal door dankzij de single ‘Wonderful world, beautiful people’. Ook in Nederland werd dit een behoorlijke hit. De opvolger, het politiek getinte  ‘Vietnam’ deed het minder goed, maar werd door Bob Dylan toendertijd geprezen als het beste protestlied, dat hij gehoord had.

In 1970 nam hij  ‘Wild world’ op, een cover van Cat Stevens. Dit nummer groeide uit tot zijn grootste hit: het bereikte de 2e plaats in de Veronica Top Veertig. In diezelfde tijd boekte Desmond Dekker succes met ‘You can get it, if you really want it’. Dat nummer was oorspronkelijk van Cliff. In 1972 kreeg hij een hoofdrol in de film ‘The harder they come’. De soundtrack van de film was voor het grootste deel gevuld met nummers die door Cliff werden gezongen.

In 1983 bereikte zijn ‘Treat the youths right’ de Nederlandse hitlijst. Na dat nummer volgden nog ‘Reggae night’, ‘Sunshine in the music’ en ‘We all are one’. Hij werkte veel samen met oud-Wailer Peter Tosh en Kool & The Gang. Verder verzorgde hij in 1984 een optreden op Pinkpop en kreeg hij in 1986 een Grammy Award voor beste reggaealbum voor de LP ‘Cliff Hanger’. Datzelfde jaar speelde hij naast Robin Williams en Peter O’Toole in de komische film Club Paradise. Van deze film zong hij ook het titellied.

In Amerika en Engeland stond hij in 1993 na 23 jaar weer in de hitparade met de Johnny Nash-cover ‘I can see clearly now’. Dit nummer was afkomstig uit Cool Runnings, een film over het Jamaicaanse bobteam dat in 1988 aan de Olympische Winterspelen meedeed. In 1995 zong hij samen met de Zuid-Afrikaanse muzikant Lebo M het nummer ‘Hakuna Matata’ uit de Disneyfilm The Lion King. De internationale hitlijsten in. In 2010 werd Cliff als tweede reggae-artiest na Bob Marley opgenomen in de Rock and Roll Hall of Fame. In 2012 sleepte Jimmy Cliff een Grammy Award binnen voor zijn album ‘Rebirth’.

 
Translate »
Share This