• Twitter
  • Facebook

Credits: Polydor

Op 2 november, maar dan in 1968, komt Jimi Hendrix binnen in de Veronica Top 40 met ‘All Along The Watchtower’. Het was Bob Dylan, die het nummer schreef voor zijn LP ‘John Wesley Harding’ uit 1967. Een rustige verhalende song, bestaande uit drie akkoorden en gespeeld akoestische gitaar, basgitaar, mondharmonica en drums. Dylan schreef het in een periode, toen hij herstellende was van een motorongeluk en hij dagelijks uit de Bijbel las. The watchtower gold als uitkijktoren en is een oud christelijk symbool voor het beschermende, vaderlijke karakter van God, die uitkijkt en waakt over zijn kinderen. Bob bracht zijn versie niet zelf op singel uit.  

Nog geen jaar later komt Jimi Hendrix met zijn eigen versie, te vinden op de plaat ‘Electric Ladyland’. De track van Dylan had hem geïntrigeerd en hij maakte er een iconische eigen versie van. Deze viel ook in de smaak bij Dylan, die de versie van Jimi zelfs later ook wel eens speelde bij gelegenheden. Niet alleen Hendrix maakte een cover van ‘All along the watchtower’, maar o.a. ook Eric Clapton, Neil Young, Bryan Ferry, Prince en U2  hebben het nummer opgenomen of live gespeeld.

In de film Forrest Gump uit 1994 klinkt het op de radio in Vietnam als subtiele sfeertekening van het schizofrene leven van een Amerikaanse soldaat in de sixties. De singel van Jimi Hendrix behaalde de 20e plaats in de Veronica Top 40.

Copyright © 2023, Hitzound, All rights reserved.

 
Translate »
Share This