Jerney Kaagman viert vandaag haar 74e verjaardag.  Gefeliciteerd! Zij was het boegbeeld van de Haagse band Earth & Fire. Daarnaast werd ze onder meer voorzitter van Stichting Conamus (later Stichting Buma Cultuur geheten), van de BV Pop en jurylid van het televisieprogramma Idols (2002 – 2008).  Haar carrière in de muziek ging in september 1969  van start toen ze werd gevraagd als zangeres bij de Haagse popgroep Earth & Fire. Ondertussen deed Kaagman mee aan het televisieprogramma Beat behind the dikes, waarin ze mee zong in de supergroep “Holland” die de eenmalige single Hans Brinker symphony (1971) uitbracht.

Earth & Fire brak in 1970 door in de Veronica Top Veertig met de single ‘Seasons’, geschreven door Golden Earring-gitarist en -zanger George Kooymans. Het nummer bereikte een tweede plaats, en nog in hetzelfde jaar maakte Earth & Fire hitsingles als ‘Ruby is the one’ en ‘Wild and exciting’. Met het album ‘Song of the Marching Children’ bracht de groep een van de eerste Nederlandse conceptalbums uit.

Met Jaap Eggermont als producer maakte Earth & Fire in 1972 voor het eerst een nummer één-hit: ‘Memories’. Ook in de daaropvolgende jaren scoorde de band een aantal hits, waaronder ‘Maybe tomorrow, maybe tonight’ (1973) en ‘Love Of Life’ (1974). Ook buiten Nederland begon belangstelling te ontstaan voor de muziek van Earth & Fire. De daaropvolgende jaren werden er nog een paar albums en singles uitgebracht, met wisselend succes.

In 1978 werd Frits Hirschland manager, en kwamen er een nieuwe bassist Bert Ruiter (ex-Focus) en drummer Ab Tamboer. Polydor keurde echter in 1979 de demo’s voor het album Reality Fills Fantasy af. Met de single ‘Weekend’ scoorde Earth & Fire echter een grote internationale hit. Daar droeg het blauwe sensuele broekpak van Jerney zeker aan bij. Alleen al in Nederland werden er meer dan 100.000 singles van verkocht en bereikte het hier de eerste plaats. In 1980 werd Earth & Fire onderscheiden met de Conamus Exportprijs.

In december 2008 maakte Jerney bekend via de politiek voor de muziekindustrie onder meer beleid te willen maken tegen het downloaden van illegaal op internet geplaatste muziek. Tijdens haar afscheidsreceptie bij Buma Cultuur in 2009 werd Kaagman gedecoreerd als ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

Jerney Kaagman maakte in 2012 in een interview bekend dat ze de ziekte van Parkinson had. Zij vertelde dat iedereen die had gespeculeerd over haar vermeende gebruik van botox excuses zou moeten maken. Ze zei dat ze een voorbeeld wilde zijn voor anderen door openlijk uit te komen voor haar ziekte. Dat deze vreselijke zieke diepe sporen achterlaat, ondervonden Jim Bakkum en Jamai, die onlangs bij haar langskwamen. Sterkte, Jerney!

 
Translate »
Share This