Vandaag viert Jeff Wayne zijn 78e verjaardag. Gefeliciteerd! Het album dat hem wereldberoemd maakte was het door hem samengestelde en geproduceerde album ‘The War of The Worlds’, gebaseerd op de gelijknamige science fiction roman van H.G. Wells.  Jeff werd in New York geboren. Zijn vader, Jerry Wayne, was een acteur, zanger en theaterproducer. Hij had veel invloed op zijn zoon, zo ontwikkelde Wayne door zijn vader zijn liefde voor muziek en zo introduceerde hij hem het boek The War of the Worlds van H.G. Wells. Wayne nam klassieke, en later, jazz piano les.

Jeff studeerde af aan Los Angeles Valley College met een graad in de journalistiek. In die tijd speelde hij in lokale bands en was hij tennisleraar. Na het behalen van zijn graad legde hij zich helemaal toe op de muziek.  In 1966 bood zijn vader hem de kans om de muziek te componeren van de musical Two Cities, gebaseerd op het boek A Tale of Two Cities van Charles Dickens. Na zijn terugkeer naar Engeland werd hij producer en hielp David Essex bij het produceren van het album ‘Rock On’.

Het grote succes kwam met zijn debuut LP ‘Jeff Wayne’s Musical Version of The War of the Worlds’.  De film vertelt het relaas van een journalist die een invasie van buitenaardse wezens weet te overleven.  Richard Burton spreekt de stem in van de verteller van het verhaalJustin Hayward (Moody Blues) zingt hier, als verhalende stem, over de verbazing van wat er gebeurd is: “The chances of anything coming from Mars are a million to one, he said”.

Wayne vertelt over de totstandkoming van het album: “Ik las in die tijd allerlei boeken, en The War of the Worlds was op dat moment het enige waarbij ik me muziek kon voorstellen. Nog geen melodieën, maar ik was onder de indruk van het boek van H.G. Wells. Het zat vol ideeën die ik als musicus, componist en producer spannend vond.”  Het album leverde twee hits op. De eerste was het instrumentale ‘Eve of the war’, dat met het predicaat Alarmschijf de 3e plaats bereikte in de Nederlandse Top Veertig. Ook ‘Forever autumn’, gezongen door Justin Heyward, werd een hit.  Beide nummers vind je terug in de TOP 2000.

In 1992 werd het album ‘Spartacus’ uitgegeven. Het was Jeff Waynes eerste grote album na The War of the Worlds.  In 2009 en 2010 bracht Wayne de musicalversie van zijn War of the World ten uitvoer in de Heineken Music Hall te Amsterdam. In 2012 werd de musical opgevoerd in Ahoy Rotterdam en op 16 december 2013 weer in de Heineken Music Hall. Intussen staat een nieuwe tour van The war of the worlds gepland.

 
Translate »
Share This