Vandaag, op 29 mei is het precies 22 jaar geleden dat Jeff Buckley verdronk tijdens een nachtelijke zwempartij in de Mississippi. ‘Jeff zette de radio neer op de oever en stapte het water in. Hij zong luidkeels ‘Whole Lotta Love’ van Led Zeppelin. Hij kon niet zwemmen.’ (HUMO) Pas op 4 juni wordt hij dood gevonden op de oever van de Mississippi. Zijn dood was geen zelfmoord; het was een ongeluk. Buckley wilde in alles rust werken aan zijn succesvolle debuutplaat ‘Grace’.

Jeff Buckley werd geboren in Californië en kwam uit een muzikale familie. Zijn vader was de singer-songwriter Tim Buckley, die een aantal folk- en jazzalbums uitgebracht heeft aan het eind van de jaren zestig, begin van de jaren zeventig. Jeff heeft zijn vader nauwelijks gekend. Tot zijn achtste jaar was zijn naam Scott(y) Moorhead, naar zijn stiefvader. Na een ontmoeting met zijn vader was hij zodanig onder de indruk, dat hij bij zijn geboortenaam, Jeff Scott Buckley, genoemd wilde worden. Buckley sr. stierf in 1975 aan een dodelijke cocktail van heroïne en morfine.

Begin jaren negentig verhuisde Jeff naar New York. Daar leerde hij Gary Lucas kennen, met wie hij enige tijd samenwerkte. Zij traden onder de naam Gods and Monsters op in New York, waar later ook een huldiging ter ere van zijn vader plaatsvond. De platenindustrie wist dat hij “de zoon van” was, maar niet meer dan dat. Hij maakte een verpletterende indruk op de platenbonzen (ook door de gelijkenis met zijn vader) en vertrok met een broekzak vol visitekaartjes.

Om zijn muziek ten gehore te brengen speelde hij geregeld in kleine zalen en kroegen. Sin-é was een van zijn favoriete kroegen, waar hij geregeld in zijn eentje met stem en gitaar de zaal betoverde. Tijdens deze optredens werden opnames gemaakt. Enkele daarvan resulteerden in 1994 in de uitgave van zijn eerste minilivealbum ‘Live at Sin-é’. De aandacht van de muziekindustrie was getrokken.

In hetzelfde jaar als ‘Live at Sin-é’, 1994, verscheen ‘Grace’, een album dat voortborduurde op het minialbum, maar waarop hij in plaats van solo met een band speelde. Er staan eigen composities op, aangevuld met enkele covers (o.a. van Leonard Cohen) die op geheel eigen wijze door Buckley werden vertolkt. Het album werd met goud bekroond.

 

 

 
Translate »
Share This