Vandaag viert Janet Damita Jo Jackson haar 54e verjaardag. Je kent haar natuurlijk beter als Janet Jackson, het jongste kind van de muzikale familie Jackson. Als zangeres brak ze muzikaal door in 1986. Ze behoort volgens het magazine Billboard tot de tien succesvolste artiesten in de geschiedenis van de popmuziek. Haar ingewikkelde choreografie, diverse scala aan videoclips, sociaal-maatschappelijke nummers en haar aantrekkingskracht zijn van grote invloed geweest op veel jongere artiesten. Jackson heeft zo’n 185 miljoen platen verkocht, wat haar een van de best verkopende artiesten aller tijden maakt. Ze is samen met Bruce Springsteen en Barbra Streisand de enige solo-artiest met nummer 1-studio albums in Amerika in vier verschillende decennia (jaren ’80, jaren ’90, jaren ’00 en jaren ’10).

‘What have you done for me lately’ was een debuutsingle om ú’ tegen te zeggen. Het was wereldwijd een grote hit. In de Nederlandse Top Veertig werd het een nummer 1 hit. Het nummer verscheen via het A&M label van Herb Alpert, net als ‘Wonderful world’ van Sam Cooke, die de 1e plaats in Nederland moest inleveren voor Janet. Aanvankelijk leek het er op, dat de jongste Jackson telg zich zou ontwikkelen als actrice. Op 10-jarige leeftijd speelde ze al in de Amerikaanse TV-serie Good Times. Haar titelloze debuutalbum verscheen in 1982, maar ging roemloos ten onder. Kon ook moeilijk anders, want de wereld was in de ban van haar broer Michael Jackson, die in dezelfde week als Janet, zijn album ‘Thriller’ uitbracht.

Met Janet Jackson kwam het gelukkig wel goed. In totaal heeft ze dertig hits gescoord in Nederland, waarvan tien top tien hits. Naast ‘What have you done for me lately’ werd ook ‘Together again’ uit 1997 een nummer 1 hit.

 
Translate »
Share This