• Twitter
  • Facebook

Credits: Roland Godefroy

Zojuist is bekend gemaakt, dat de Franse zangeres en actrice Jane Birkin in Parijs is overleden. Volgens Franse media werd zij vanochtend dood gevonden in haar woning in Parijs. Onlangs zegde ze een aantal concerten af om gezondheidsredenen.  Afgelopen mei zei ze nog: “Ik ben altijd een groot optimist geweest en ik realiseer me dat ik nog wat tijd nodig heb om het podium weer op te kunnen en bij jullie te zijn.”

Jane Birkin was van origine een Engelse, maar werd steed geassocieerd met Frankrijk. Altijd was het controversiële nummer “Je T`Aime….. Moi Non Plus” aan haar blijven kleven. Binnen de familie stroomde nogal wat artistiek bloed. Haar moeder was de actrice Judy Campbell. Haar broer Andrew Birkin is regisseur en scenarioschrijver.

In 1965 trouwde Birkin met John Barry, de componist die de muziek schreef bij onder andere de James Bond-films. De twee scheidden in 1968. In 1966 had Jane een rol als naaktmodel in Antonioni’s controversiële film Blow-Up. In 1968 ontmoette Birkin tijdens haar verblijf in Frankrijk de Franse oerlelijke popster Serge Gainsbourg. Ze trouwden al snel.  In 1969 namen ze (een tweede versie van) het door Gainsbourg geschreven erotische Franstalige nummer “Je t’aime… moi non plus” op.

De eerste versie was nog opgenomen met Brigitte Bardot, maar die durfde de singel release niet aan. Haar toenmalige echtgenoot Gunter Sachs was bepaald niet ingenomen met het lied. Bardot wilde daarom het nummer niet uitbrengen. De singel was te controversieel door zijn expliciet seksuele aard. Maar Jane Birkin had deze bedenkingen gelukkig niet.

De tekst van het nummer werd ondersteund door gekreun en gehijg en sommige radiostations weigerden hem te draaien. Toch werd het nummer een grote hit in Europa. In de Nederlandse Top Veertig bereikte “Je t`aime….Moi Non Plus” tweemaal een notering. In 1969 bereikte het de 2e plaats en in 1974 de 4e plaats. Het lied stond feitelijk symbool voor de seksuele revolutie van de jaren 60. Het werd in meerdere landen verboden.

“Dat ik mijn hele leven in één adem met Serge genoemd zal worden, beschouw ik als good fortune. Maar nu hoop ik dat voor een keer achter me te laten.” Dat waren Jane`s woorden na de release van haar laatste album (2020): ‘Oh! Pardon tu dormais…’ Het was een intieme en persoonlijke plaat geworden, geproduceerd door Etienne Daho en Jean-Louis Piérot. Daarop zong de zangeres het verlies van dochter Kate van zich af. Of tenminste, dat is wat ze probeerde. “Ik kan haar dood niet aanvaarden, enkel kanaliseren.” Nu zijn moeder en dochter weer herenigd, in de dood. Jane Birkin werd 76 jaar.

 
Translate »
Share This