Vandaag viert Jan Keizer zijn 72e verjaardag. Gefeliciteerd! De Volendamse zanger werd bekend met de band BZN, waarvan hij tussen 1974 en 2007 de zanger en songwriter was. Tussen 1969 en 1974 was hij drummer bij diezelfde band. Jan speelde al op jonge leeftijd drums bij de band Empty Hearts. Toen deze band werd opgeheven nadat Thomas Tol naar BZN was gegaan, begon Jan een eigen band genaamd Q-Tips. Hier zong hij samen met Lida Bond die later, in 1974, heeft gezongen bij de George Baker Selection.

In 1974, als BZN beslist om de muzikale koers te wijzigen, ruilt Keizer na enkele jaren de drumstokjes in voor de microfoon van Jan Veerman. Naast zijn werk als zanger, schreef Keizer ook liedjes en teksten voor BZN. Eerst verschijnen er nog rocksongs als ‘Bad, bad woman’, ‘Rolling around the band’ en ‘Sweet silver Anny’, maar in 1976 wordt de koers radicaal verlegd. In 1976 werd Annie Schilder gevraagd door drummer Jack Veerman als zangeres. Hij herinnerde zich haar als meisje achter een viskraam dat goed kon zingen. Na een kleine auditie bleek dat zij eigenlijk niet durfde. Maar na lang aanhouden praatte Veerman haar om. ‘Mon Amour’ werd de eerste hit poging: de palingsound deed zijn intrede.

‘Mon amour’ sleepte vrijwel meteen na release de Alarmschijf binnen en versloeg binnen enkele weken ABBA van de eerste plaats in de Nederlandse Top Veertig (1976).  Voor de bandleden was dit een onbeschrijflijk moment. Cees Tol in het boek BZN twintig jaar muziek:

“Jan Keizer en ik zaten op de Mavo toen bekend werd dat Mon amour op de eerste plaats stond. Niet te geloven. En tegen de leerkracht: We gaan ervandoor. […] Driekwart van de klas snapte niet wat we daarmee bedoelden. Jan Tuijp, door geldgebrek een baan als leraar begonnen: Ik gaf met pijn en moeite twee weken nog les, daarna ging het niet meer. Als ik de klas binnenkwam zong het hele stel in koor “Mon amour”. Van lesgeven kwam dan niet zoveel. Daar moest mee worden gekapt en wel zo snel mogelijk.”

Daarna was de trein van succes niet meer te stoppen. ‘Sevilla’, ‘Marching On’, ‘Pearly Dumm’ en ‘Just An Illusion’ was een greep uit de top 10-hits van de band in de Nederlandse Top Veertig. Behalve in Nederland was BZN ook populair in België, Duitsland, Roemenië en Zuid Afrika. In het laatstgenoemde land vergaarde BZN niet minder dan 9 platina platen.

In 2006 besloot Keizer solo te gaan. Er volgde nog wel een afscheidsconcert plaats met de complete BZN bezetting in 2007. Hij maakte een aantal solo singles en schreef samen met zijn zoon Louis songteksten voor de Volendamse groep Mon Amour. In 2010 kwamen Jan en Annie Schilder na zo`n 25 jaar weer samen en vormden een succesvol duo. Met ‘Take me to Ibiza’ bereikte het duo de 3e plaats in de Single Top 100. In2018 besloten Jan en Annie te stoppen. Jan Keizer is ook benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

 
Translate »
Share This