Vandaag viert Jacques Dutronc zijn 78e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij werd geboren in Parijs en is een Franse zanger, componist en filmacteur. In zijn jeugd werd hij opgeleid als grafisch ontwerper. Maar de muziek trok! Aan het einde van 1966 bracht Dutronc zijn debuutalbum uit, wat een groot succes werd in Frankrijk. Er werden er meer dan een miljoen LP`s van verkocht. De single ‘Les Play boys’ stond in de Franse hitlijst 6 weken op de eerste plaats.  Jacques groeide in korte tijd uit tot een gevierd artiest.  In de late jaren zestig en vroege jaren zeventig leverde hij zeven succesvolle albums af en meer dan 20 singles, waaronder “J’aime les filles” in 1967 en “Il est cinq heures, Paris s’éveille” in 1968.

De laatste was afkomstig van zijn tweede album.  Jacques Wolfsohn, artistiek directeur bij Disques Vogue, kwam met het idee voor het nummer. Tijdens een maaltijd met zijn songwriting-partners Jacques Dutronc en Jacques Lanzmann borrelde bij hem de gedachte op om een lied te schrijven over Parijs, in de vroege morgen.  Lanzmann en Dutronc sloegen aan het componeren en binnen 24 uur was de song (bij zonsopgang ) af. ‘Il est cinq heures, Paris s`éveille’ is geïnspireerd op “Tableau de Paris à cinq heures du matin”, een lied van Marc-Antoine Madeleine Désaugiers. (1802)

De kenmerkende fluitpartij in het nummer werd pas op het laatst toegevoegd. Dutronc en Lanzmann waren aanvankelijk niet helemaal tevreden over het arrangement en hadden het gevoel dat er iets miste. De mannen schoten Roger Bourdin aan, een fluitist, die op dat moment in hetzelfde gebouw werkte en vroegen of hij naar het nummer wilde luisteren. Bourdin’s improvisaties sloegen aan en werden toegevoegd aan het nummer. Voila, c`est tout! De single werd een groot succes en bereikte de 4e plaats in de Veronica Top Veertig.

Dutronc huwde in 1981 met zangeres Françoise Hardy. Met haar had hij al sinds 1967 een relatie. Dutronc treedt op beperkte schaal nog steeds op in Frankrijk.

 
Translate »
Share This