Vandaag viert Ivan Groeneveld zijn 75e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij was de mannelijke helft van het duo Spookie & Sue, die midden jaren zeventig een aantal hits scoorden in de Nederlandse Top Veertig. Naast Ivan maakte de Britse Sue Chaloner deel uit van de groep.  Groeneveld maakte eerder deel uit van de Swinging Soul Machine. Deze band scoorde een grote hit met de instrumentale single ‘Spooky’s Day Off’, opgenomen op de dag dat zanger Ivan vrijaf had genomen.

Rond 1970 richt Sue Chaloner een zangtrio op dat twee jaar door het land trekt lang als onderdeel van de Mounties-show.  Sue Chaloner werd vervolgens door manager Han Meijer en producer Jaap Eggermont benaderd om het duo te vormen. Oorspronkelijk zou Sue gekoppeld worden als duo met Big John Russell, maar diens jaloerse vrouw verbood dat. Zo wordt Groeneveld benaderd.

‘Swinging on a Star’ was hun debuut single en daarmee schoot het duo direct raak! Het nummer, een bewerking van Bing Crosby’s klassieker, bereikte de 2e plaats in de Veronica Top Veertig in 1974. De zang op het nummer is trouwens helemaal niet van Spookie, maar van Big John. Ook de opvolger ‘You Talk Too Much’, behaalde de top tien in 1975. De derde single ‘I’ve Got The Need’,  was een origineel van ‘The Moments’ uit 1975 en bereikte ook de top-10.

Aan het Nationaal Songfestival van 1976 namen ze deel met de single ‘Do You Dig It’.  Dit bleek uit te lopen op een sof, want het duo werd laatste.  Toch bereikte het wel een notering in de Nederlandse Top Veertig. Het was echter hun laatste hit, want de volgende single, / You’ve Got What It Takes’, kwam niet verder dan de tipparade. In 1977 startten Spooky & Sue afzonderlijk een solocarrière.

 
Translate »
Share This