Op 29 maart 1969 komen Ike & Tina Turner binnen in de Veronica Top Veertig met ‘River deep, mountain high’. Misschien wel hét meesterstuk van producer Phil Spector, de uitvinder van de “wall of sound”.  Behalve Phil schreven Jeff Barry en Ellie Greenwich mee aan het nummer. ‘River deep, mountain high’ was eerder uitgebracht in 1966 en bereikte toen de 9e plaats. Hoewel het nummer is toegeschreven aan Ike en Tina, hoor je alleen Tina op de single.

Phil was zich bewust van het overheersende gedrag in de studio van Ike Turner, wat resulteerde in een ongebruikelijk contract: Ike Turner krijgt ruim 20.000 dollar om weg te blijven uit de studio. Daarbij wordt zowel het album als de single ‘River Deep, Mountain High’ worden toegeschreven aan Ike & Tina Turner. Zo gemakkelijk had Ike niet eerder verdiend, dus hij stemde toe.

Phil Spector begon met de opname van de LP, waarbij hij zijn Wall of Sound-productietechniek om de sterke stem van Tina Turner te steunen. ‘River Deep, Mountain High’ had een voor die tijd ongehoord kostenplaatje van 22.000 dollar en er waren tientallen musici en achtergrondzangers nodig.  Toen de single en het album eindelijk uitkwamen, wist de muziekindustrie niet wat men ermee aan moest. Het nummer werd als “te zwart voor de witte radio” beschouwd, “en te wit voor de zwarte radio”. Het kwam niet hoger dan de 88e plaats op de Billboard Hot 100, wat voor Phil Spector een vernedering was en hem ertoe besloot zijn label Phillis Records stop te zetten.

Het nummer had meer succes in Engeland, waar het tot nummer 3 reikte. In de Veronica Top Veertig bereikte het nummer in 1969 de 10e plaats in de Veronica Top Veertig.

 
Translate »
Share This