Vandaag viert Iggy Pop zijn 73e verjaardag. De wieg van de Amerikaanse punk- en rockzanger stond in een woonwagenkamp en zijn ouders waren conservatieve christenen. Dat lijkt bijna onvoorstelbaar. In de jaren 60 speelde hij als drummer in de bandjes The Iguanas en The Prime Movers. In 1967 richtte hij met gitarist Ron Asheton, drummer Scott Asheton en bassist Dave Alexander The Psychedelic Stooges op, later verkort tot The Stooges. Rond deze tijd ging hij zich Iggy Pop noemen. Hun gelijknamige debuutalbum verscheen in 1969, gevolgd door Fun house in 1970. Beide albums kenden tegenvallende verkoopcijfers. Nadat hun platencontract met Elektra werd opgezegd hield de groep het voor gezien.

In deze periode raakte Pop bevriend met David Bowie, die hem overtuigde om The Stooges nieuw leven in te blazen. Met de nieuwe gitarist James Williamson en Bowie als producent nam de groep het agressieve album Raw power op. Ook dit album was geen commercieel succes en de groep werd opnieuw opgeheven.

Bowie nam hem mee op tournee en in 1976 gingen ze samen in Berlijn wonen, waar de punkbeweging net op gang was gekomen. Pas in deze periode kregen The Stooges als protopunkband echt erkenning voor hun muziek. De invloed die zij hadden op de Duitse rockscene was dan ook sterk voelbaar.   Bowie besloot Pop onder zijn hoede te nemen en hem als producent te helpen met zijn solo-carrière. Dit resulteerde in twee albums: The idiot en Lust for life (beide uit 1977). De single ‘Lust for life’ werd in Nederland zijn eerste hit.  Ook de single ‘Candy’ zou uitgroeien tot een vette hit. In 2016 scoorde Iggy Pop zijn laatste grote commerciële succes met het album ‘Post Pop Depression’.

 
Translate »
Share This