Op 27 maart 2000 overlijdt Ian Dury. De zanger, dichter en acteur is vooral bekend als oprichter en voorman van de Britse band Ian Dury & The Blockheads. Op 7-jarige leeftijd raakte hij aan de linkerzijde van zijn lichaam verlamd nadat hij was getroffen door polio. Dit gebeurde, nadat hij tijdens een vakantie in Southend-on-Sea, zwom in water, dat besmet was geraakt na een polio-uitbraak.

In 1964 ging hij naar de prestigieuze Royal College of Art waar Peter Blake, later bekend van de Sgt. Pepper-hoes, hem de kneepjes van de schilderkunst bijbracht. Maar uiteindelijk koos Dury voor de muziek en richtte in 1970 de groep Kilburn & The High Roads op. In 1975 viel de groep alweer uit elkaar. Met diverse ex-Kilburns richt Ian Dury vervolgens The Blockheads op en wordt door de in opkomst zijnde punkgeneratie als een antiheld onthaald. In 1977 tekent hij een contract bij Stiff Records.

Aan het eind van dat jaar verschijnt het debuutalbum’ New Boots & Panties’ waarvan de eerste single ‘Sex & Drugs & Rock ’n Roll’ begin 1978 een grote hit wordt die in minder dan drie minuten (en in vier woorden) aangaf waar het uiteindelijk in de muziek (en dus in het leven) om draait. Een jaar later is het opnieuw raak met ‘Hit Me With Your Rhythm Stick’. Ian Dury sterft op 57-jarige leeftijd aan longkanker.   #playlist: Flashback

 

 

 
Translate »
Share This