Hilton Valentine is op 77-jarige leeftijd overleden. De Britse gitarist Valentine was één van de oprichters van The Animals, waar ook Eric Burdon, Alan Price, Chas Chandler en John Steel  deel van uitmaakten. Hilton was vooral beroemd vanwege een van de bekendste gitaarriffjes uit de muziekgeschiedenis:  die van The House of the Rising Sun. Begin jaren zestig maakte folkzanger Dave Van Ronk het nummer bekend. Later coverden o.a. Bob Dylan en Joan Baez de song ook. Zo ook The Animals in 1964, waarmee ze o.a. de eerste plaats behaalden in Amerika en Engeland.

De band werd in 1962 opgericht in het Britse New Castle. Aanvankelijk als het Alan Price Rhythm and Blues Combo. Een naam van niks, natuurlijk. De groep werd al snel aangevuld met zanger Eric Burdon. Net als The Beatles waren The Animals ook een tijdje te vinden in Hamburg, in de Star Club. De groep tekende een platendeal bij het EMI label Columbia en scoorden met hun debuutsingle ‘Baby Let Me Take You Home’ een Top 20 hit in Engeland. Twee maanden later volgde hun bewerking van de traditional ‘House of the rising sun’. Daarna volgden vele hits zoals ‘Don`t Let Me Be Misunderstood’, ‘Bring It On Home To Me’ en We’ve Gotta Get Out Of This Place.

Valentine bleef tot het uiteenvallen van The Animals in 1966 bij de band. Later zou hij ook betrokken zijn bij een aantal reünies. De laatste jaren was de 77-jarige gitarist vooral bekend als skifflemuzikant. Daarnaast toerde hij met Eric Burdon. Deze plaatste op Instagram zijn laatste groet aan Hilton Valentine: “Het openingsstuk van Rising Sun zal nooit meer hetzelfde klinken! Je speelde het niet alleen, je beleefde het.  We hebben leuke tijden beleefd samen. Rock in Peace.”

 
Translate »
Share This