Vandaag viert Herman van Veen zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! Herman is bekend als Nederlandse podiumkunstenaar, schrijver, componist, regisseur, muzikant, acteur en presentator. Als muzikant maakte hij intussen meer dan 180 platen. In 1965 maakte hij zijn theaterdebuut met het muzikaal-clowneske soloprogramma ‘Harlekijn’, samen met onder meer pianist Laurens van Rooyen. De groep maakt zijn podiumdebuut met liedjes, verhaaltjes en clowneske scènes. Het gezelschap oogst lovende kritieken met liedjes, verhaaltjes en clowneske scènes. (1967/1968)

Met diezelfde Laurens richt Herman van Veen richt in 1968 het bedrijf Harlekijn-Holland B.V. op, die andere jonge (klein)kunstenaars een helpende hand biedt. Met de single ‘Suzanne’ (1969), een bewerking van Leonard Cohen, scoort hij een grote hit. Het nummer bereikt de 4e plaats in de Veronica Top Veertig. Dat jaar wint Van Veen een Zilveren Harp.  De opvolger ‘Rozengeur’ behaalt een jaar later ook een hitnotering.

Herman van Veen wordt in 1970 benoemd tot Nederlandse ambassadeur van Unicef, waarvoor hij voor het eerst een reeks voorstellingen in Carré geeft. De albums ‘Goed Voor Een Glimlach’ en ‘Carré/Amsterdam’ verschijnen. Het laatste album wordt beloond met een Edison.  Sindsdien reist hij de wereld rond en speelt hij zijn voorstellingen in vijf talen. Mede na een verzoek van UNICEF Nederland en het Haagse Residentie Orkest schreef Van Veen in 1976 een theatervoorstelling over de moedige Waterlandse eend Alfred J. Kwak. Wegens groot succes werd Alfred J. Kwak in 1987 een stripfiguur, waarvan in Japan een tot cult geworden 52-delige animatieserie gemaakt werd die wereldwijd te zien was.

De grootste hits in de Nederlandse Top Veertig scoorde Herman van Veen met ‘Suzanne’ (1969) ‘Opzij’( 1979), ‘Uit Elkaar’ (1979), ‘Hilversum III’ (1984) en ‘Anne’ (1986). Intussen zit Herman van Veen meer dan 55 jaar in het artiestenvak.

 
Translate »
Share This