Vandaag viert Hein Simons zijn 65e verjaardag. Hij brak eind jaren zestig door als kindsterretje. Hein is de zoon van een kasteleinsechtpaar en daarom lag het voor de hand dat hij als kind vaak zong in het café van zijn ouders. Heintje werd ontdekt op zijn twaalfde door Addy Kleyngeld. Behalve accordeonist schreef Addy ook nummers voor onder andere de Zangeres zonder Naam. Hij wist het platenlabel CNR te overtuigen van Heintje`s zangtalent.

Met de eerste opgenomen single was het al meteen raak: ‘Mama’ stond 20 weken in de Veronica Top Veertig en bereikte de 9e plaats. Er werd ook een Duitse versie van het nummer opgenomen en het kon niet uitblijven: Duitsland lag aan de voeten van Heintje! Er moest dus ook wel een nieuwe Duitstalige single worden opgenomen. Dat werd ‘Ich Bau Dir Ein Schloss’, origineel een Duits volksliedje. Niet alleen stond Heintje met dit liedje bovenaan in de Duitse hitparade, maar ook in Nederland prijkte ‘Ich Bau Dir Ein Schloss’ op nummer 1:  maar liefst 10 weken. Het werd de grootste hit van 1968.

Simons speelde tussen 1968 en 1971 een rol in een zestal Duitstalige films. Hij scoorde ook met ‘Heidschi Bumbeidschi’ een nummer 1 hit in Nederland. In 1970 stond Heintje zelfs in de Amerikaanse Billboard 200 met de albums ‘You are the best of all’ en ‘I’m your little boy’. Van Simons zijn wereldwijd meer dan 46 miljoen platen verkocht. Hiervoor kreeg hij 45 gouden platen, alsook twee platina en een diamanten plaat (destijds dienden er 250.000 stuks verkocht te worden om goud te behalen). Een jaar na het begin van zijn carrière kreeg Simons een onderscheiding (7 gouden platen) voor de verkoop van 10.000.000 stuks.

 
Translate »
Share This