Vandaag viert Hein Simons zijn 64e verjaardag. Hij brak eind jaren zestig door als kindsterretje. Hein is de zoon van een kasteleinsechtpaar en daarom lag het voor de hand dat hij als kind vaak zong in het café van zijn ouders. Heintje werd ontdekt op zijn twaalfde door Addy Kleyngeld. Behalve accordeonist schreef Addy ook nummers voor onder andere de Zangeres zonder Naam. Hij wist het platenlabel CNR te overtuigen van Heintje`s zangtalent.

Met de eerste opgenomen single was het al meteen raak: ‘Mama’ stond 20 weken in de Top 40 en bereikte de 9e plaats. Er werd ook een Duitse versie van het nummer opgenomen en het kon niet uitblijven: Duitsland lag aan de voeten van Heintje! Er moest dus ook wel een nieuwe Duitstalige single worden opgenomen. Dat werd ‘Ich Bau Dir Ein Schloss’, origineel een Duits volksliedje. Niet alleen stond Heintje met dit liedje bovenaan in de Duitse hitparade, maar ook in de Top 40 prijkte ‘Ich Bau Dir Ein Schloss’ op nummer 1.

Maar liefst 10 weken. In die tijd van de Top 40 was het een absoluut record. Pas 23 jaar later zou Bryan Adams in 1991 het record van de jonge Nederlandse zanger breken. Ook met de opvolger ‘Heidschi Bumbeidschi’ scoorde Heintje een nummer 1 hit. Nadat hij de baard in de keel kreeg ebde het succes weg.

Van Simons zijn wereldwijd meer dan 46 miljoen platen verkocht. Hiervoor kreeg hij 45 gouden platen, alsook twee platina en een diamanten plaat (destijds dienden er 250.000 stuks verkocht te worden om goud te behalen). Een jaar na het begin van zijn carrière kreeg Simons een onderscheiding (7 gouden platen) voor de verkoop van 10.000.000 stuks.

 

 

 
Translate »
Share This