Vandaag viert Hans Vandenburg zijn 76e verjaardag. Gefeliciteerd! Hij is de zanger (en gitarist) van de Haagse band Gruppo Sportivo. In 1976 wordt hij door de andere bandleden Max, Peter en Eric gevraagd mee te spelen tijdens een show. De samenwerking klikte en nog datzelfde jaar is creatief brein Vandenburg de frontman van Gruppo Sportivo. Hij kent ook Meike Touw en Josee van Iersel, die zich bij de groep voegen.

Earring frontman Barry Hay produceert hun debuutsingle ‘Out There In The Jungle’, dat zowaar de Tipparade haalt van Veronica. De tweede single ‘Hoola Fever’, geproduceerd door Robert-Jan Stips, flopt. Platenlabel Polydor verlengt na dit resultaat het contract niet met Gruppo. Daar krijgen ze snel spijt van. De groep tekent bij het label Ariola, waar Robert-Jan met Gruppo Sportivo werkt aan een album. Dat wordt ’10 Mistakes’, dat 21 weken verblijft in de Nederlandse album hitlijst.  Voor deze LP ontvangt Gruppo een Edison.

De opvolger ‘Back to ‘78’ behaalt de top 3! 1978 is ook een topjaar voor de band met hits als ‘Rock ’n roll’, ‘Hey girl’ en ‘Disco really made it’.  Het album ‘Back To 78’ behaalt in mei 1979 de platina status. Een internationale carrière lonkt na optredens in o.a. Engeland (‘Beep beep love’ deed het daar heel aardig), Frankrijk en Duitsland. In Amerika start een grote publiciteitscampagne. Plotsklaps volgt het bericht dat Hans Vandenburg heeft besloten de groep op te heffen. Reden: hij voelde zich beperkt in zijn muzikale ontwikkeling. In juni doet de groep nog een uitgebreide afscheidstournee.

Eind van het jaar verschijnt het debuutalbum van Vandenburg’s nieuwe band Buddy Odor Stop, met o.a. Peter Calicher, Max Mollinger en Meike Touw. Eén van hun singles is ‘If I Were You’ met Barry Hay. Met Herman Brood schreef Hans Vandenburg de song ‘Groovin’, die op Herman Brood’s album Yada Yada (1987) en op single verscheen. Pas in 2015 zou Vandenburg zijn eigen versie van de song op zijn solo-album Dig It Yourself uitbrengen.  Gruppo Sportivo bestaat nog steeds: in 2018 verscheen hun album (en tour) getiteld ‘Great’.

 
Translate »
Share This