Graeme Edge, mede-oprichter van de band the Moody Blues, is op tachtigjarige leeftijd overleden. Frontman Justin Hayward maakte het nieuws bekend aan The Guardian. “Het is een zeer verdrietige dag. Het geluid en de persoonlijkheid van Graeme zijn voelbaar in alles wat we samen hebben gedaan en dat zal gelukkig blijven voortleven”, aldus Hayward. “Toen Graeme aankondigde dat hij met pensioen ging, wist ik dat het zonder hem niet meer the Moody Blues zou zijn. En zo was het. Hij hield de groep al die jaren bij elkaar, omdat het was waar hij van hield.”

Zijn eerste stap in de muziekindustrie als manager van The Blue Rhythm Band – waarin Roy Wood een korte periode speelde – en hoewel hij af en toe de drums probeerde, begon hij het instrument pas professioneel te bespelen toen hij gedwongen werd in te springen voor de drummer, die de groep had verlaten.

Later speelde Edge in achtereenvolgend The Silhouettes en de R&B Preachers, samen met Denny Laine en Clint Warwick. Deze band smolt samen met The Krew Cats (met Ray Thomas en Mike Pinder) en daaruit volgde The M & B 5, later hernoemd tot de Moody Blues. Met deze band behaalde Edge zijn grootste muzikale succes, zoals ‘Nights In White Satin’, ‘Tuesday Afternoon’, ‘Question’ en ‘Had to fall in love’.  The Moody Blues maakte zestien studioalbums waarvan de laatste, December, in 2003 verscheen. Naast het werk met de Moody Blues heeft Edge twee soloalbums uitgegeven: ‘Kick Off Your Muddy Boots’ en ‘Paradise Ballroom’.

Bij Graeme Edge werd afgelopen zomer kanker geconstateerd. Hij overleed aan de gevolgen van de ziekte.

 
Translate »
Share This