Vandaag viert Grace Jones haar 72e verjaardag. De Jamaicaanse Jones is een gevierd zangeres, maar begon haar carrière als fotomodel. Jones werkte voor grote namen als Yves St. Laurent, Claude Montana en Kenzo Takada. In 1977 tekende ze een platendeal bij Island Records en dat was van grote invloed op de rest van haar carrière. Haar debuutalbum ‘Portfolio’ werd een internationaal succes. Haar versie van Edith Piaf’s ‘La Vie en Rose’ werd een hit in de Nederlandse Top Veertig.

Het duurde daarna nog wel weer een jaartje of vier voor ze de hitlijsten weer haalde, maar in die tussentijd stond Jones wel in de schijnwerpers. Ze werd namelijk de muze van Andy Warhol. Haar album ‘Nightclubbing’ kwam uit in 1981 en werd opnieuw een wereldwijd succes. De single ‘I’ve Seen That Face Before’ (een bewerking van Libertango van de Argentijnse componist Ástor Piazzolla) werd een hele grote hit, evenals het dansnummer ‘Pull Up To The Bumper’.

Daarna had ze nog hits met ‘Nipple to the Bottle’ (1982), het spannende ‘Slave to the Rhythm’ (1985) en ‘Victor Should Have Been a Jazz Musician’ (1987). Op het witte doek speelde ze o.a. in de uit 1984 daterende fantasy-action film ‘Conan the Destroyer’, samen met Arnold Schwarzenegger. Een jaar later had ze een grote rol in de James Bond film ‘A View to a Kill’. In 2017 deed ze nog een samenwerking met de Gorillaz in het album ‘Humanz’, met het nummer ‘Charger’.

 
Translate »
Share This