Gordon Haskell is overleden. Hij speelde bas en zong in de eerste dagen van de band King Crimson. Hij versterkte de band nadat het legendarische album ‘In the Court of the Crimson King’ werd uitgebracht. De plaat geldt als een standaardwerk binnen de progressieve rock. Gordon maakte eerder al deel uit van League of Gentleman, een groep waar ook gitarist Robert Fripp in speelde.  King Crimson kende drie afzonderlijke fasen. De eerste (en meest succesvolle) was de periode van symfonische rock, daarna volgde de periode van de progressieve rock en de laatste periode was als geavanceerde muzikale verkenners.

In de begin periode maakten Robert Fripp, Ian McDonald, Greg Lake, Michael Giles en Pete Sinfield deel uit van de groep. Het debuut ‘In the court of the Crimson King’ leverde classics op zoals de titelsong en ‘Epitaph’. Het afblazen van een tournee in Amerika leidde bij de opnames van de opvolger tot ruzie en een bandwisseling. Zowel McDonald als Giles besloten de groep te verlaten, terwijl Lake aankondigde te zullen vertrekken zodra de opnamen voor het volgende album ‘In the Wake of Poseidon’ zouden zijn voltooid om samen met Keith Emerson (van The Nice) een nieuwe band te vormen (spoedig bekend als Emerson, Lake & Palmer).

Fripp zocht een nieuwe bezetting bij elkaar die, behalve tekstschrijver Sinfield en hijzelf, bestond uit Gordon Haskell (bas en zang), Mel Collins (saxofoon en fluit) en Andy McCulloch (drums). Aangevuld met een aantal gastmuzikanten, onder wie zanger Jon Anderson (Yes) en pianist Keith Tippett, werd einde 1970 het derde album ‘Lizard’ opgenomen.  De groep viel in 1972 in deze samenstelling uit elkaar en Haskell ging solo. Dat leverde hem o.a. de hit ‘How wounderful you are’ op, dat de 2e plaats bereikte in Engeland. Het was afkomstig van zijn met platina bekroonde plaat ‘Harry`s Bar’. In een eerder staement meldde: “It is with great sadness we announce the passing of Gordon, a great musician and a wonderful person who will be sadly missed by so many.”  Dit jaar verscheen zijn laatste album ‘The Cat Who’s Got The Cream’. Gordon overleed op 16 oktober, maar werd enkele dagen later bekend gemaakt, en werd 74 jaar.

 
Translate »
Share This