• Twitter
  • Facebook
Foto: Bert-Verhoeff-Anefo, Wikipedia

Op 25 september, maar dan in 1965, komt de debuutsingle ‘Please Go’ van The Golden Earrings binnen in de Veronica Top Veertig. Het nummer werd geschreven door de bandleden George Kooijmans en Rinus Gerritsen en geproduceerd door Freddy Haayen.   Freddy was een zakenman in-de-knop die dan eigenlijk net van expeditie medewerker bij Polydor middels een kruiwagen (zijn oom) omhoog is geklommen tot labelmanager voor Amerikaanse en Britse muziek. Hij was de ontdekker van de beatgroep uit Den Haag.  

Het was de pas 13-jarige George, die vier jaar eerder, in 1961, met zijn buurjongen Rinus Gerritsen en andere vrienden uit de buurt een bandje zou gaan vormen. Vier jaar later heette de band The Golden Earrings en bestond uit: zanger Frans Krassenburg, de gitaristen George Kooymans en Peter de Ronde, bassist Rinus Gerritsen en drummer Jaap Eggermont. De groep werd getekend door platenmaatschappij Polydor, die ontstond uit de muzikale fusie tussen Philips Records en het zieltogende platenlabel Siemens .

The Golden Earrings waren kort daarvoor nog te licht bevonden door platenlabel Bovema, dus het was Polydor er alles aangelegen succes te maken van de single in de strijd tussen Bovema en Philips. Bijkomende gunstige factor was dat Radio Veronica ook nog eens voor de Haags/Scheveningse kust lag en Joost den Draayer werkzaam bij Veronica bevriend werd met Haayen. The Golden Earrings moest het boegbeeld worden van Polydor.  Eigenlijk wilde de groep het nummer niet uitbrengen, omdat ze vonden dat het vals werd gezongen. Gelukkig denkt hun label er anders over en het resultaat is een 10e plaats in de Veronica Top Veertig. Het nummer wordt het begin van een spectaculaire carrière!

 
Translate »
Share This