Elke dag staan we bij Hitzound stil bij de Alarmschijf. Het was de plaat die in 1969 officieel werd geïntroduceerd door Radio Veronica en werd wekelijks gekozen en veel gedraaid. (na het hele uur) Vanaf 1 november 1969 startte Radio Veronica officieel met de Alarmschijf.  Daarmee is het de oudste, nog altijd gekozen hit tip van de Nederlandse radio.   Voordat de DJ`s van het eerste uur de Tipparade gingen samenstellen was er al een voorlopige Tipparade in het leven geroepen bij de zee zender. Deze werd gestart door Rob Out en uitgezonden na de Veronica Top Veertig vanaf 15 juli 1967. Deze pré-Tiplijsten zijn echter nooit afgedrukt.

Op 13 juli 1968 staat Golden Earrings op nummer 1 van de Tipparade met ‘Dong, dong, di-ki-di-ki- dong. Het nummer werd geschreven door George Kooymans en Rinus Gerritsen en werd de eerste nummer 1 hit voor de Haagse band. De single was de opvolger van ‘I`ve just lost somebody’, afkomstig van het album ‘Miracle mirror’, waarop de Golden Earrings de vertrouwde beatgeluiden combineert met psychedelica en Britse popmuziek. Deze verandering is mede te danken aan de nieuwe zanger Barry Hay, die afkomstig is van de ruigere Haigs. Het bijna songfestival achtige ‘Don dong, di-ki-di-ki-dong’ stond overigens niet op deze LP.

De nummer 1 notering werd groots gevierd en bijzonder genoeg is het ook de plek waar muziekuitgever en DJ Willem van Kooten (alias Joost den Draaijer) de toen nog onbekende Mariska Veres ontdekt. Hij vraagt haar om zangeres te worden van Shocking Blue.  Nog geen twee jaar later heeft die band een Amerikaanse nummer 1-hit te pakken met ‘Venus’.

 
Translate »
Share This