Op 25 augustus 1973 komt ‘Radar Love’ van de Golden Earring binnen in de Daverende Dertig. Deze rock track werd geschreven door Barry Hay en George Kooymans voor het album ‘Moontan’. De eerste demo opnamen vonden plaats in de Soundpush Studio. Aanvankelijk zat Barry Hay met vrienden te brainstormen over het nieuwe nummer. Het leverde weliswaar veel tekst op, maar het resultaat was niks, dus hij stuurde ze allemaal naar de kroeg. Bij hun terugkomst stond de definitieve versie op papier!

Toen de tekst af was, moest Hay nog op zoek naar een titel. De inspiratie kwam van een beeld langs de weg Loosdrecht-Hilversum. Het was een beeld met vleugeltjes op een fabrieksgebouw: ‘Radar love’. De tekst werd door George Kooymans voorzien van zijn inmiddels wereldberoemd geworden gitaarriff. ‘Radar love’ bleek een tijdloze klassieker. Rinus Gerritsen: ‘Radar love’ heeft alles wat een goede rock ‘n roll song nodig heeft: de beat, de drive en vooral de tekst.” Voor het intro had Rinus zich laten inspireren door Carlos Santana.

Het nummer betekent de internationale doorbraak van de band. De single bereikt de eerste plaats in de Daverende Dertig, en o.a. de top 10 in België, Duitsland, Spanje, Australië en Engeland. In de zomer van 1974 toert de Golden Earring door Amerika waar de groep met ‘Radar Love’ de dertiende positie in de Billboard Hot 100 haalt.

Voor een deel was de doorbraak in Amerika te danken aan hun ontdekker bij Polydor: Freddy Haayen. Hij was intussen werkzaam voor de Amerikaanse tak van het label. Dankzij hem kreeg de ‘Radar love’ release in Amerika hoge prioriteit. En het werkte!  De rock track wordt als gevolg van zijn thema en de groove beschouwd als de ultieme ‘carsong’ en was onder andere prominent te horen in de actiefilm Baby Driver uit 2017. Er zijn meer dan 250 covers van gemaak! Niet door de minste artiesten: U2, R.E.M., Centerfold en Def Leppard.

 
Translate »
Share This