Op 24 juli 1978 ging de Steunplaat van Frits Spits van start. Elke dag staan we stil bij de keuzes van de DJ, die met De Avond Spits één van de meest legendarische radioprogramma`s was. Niet alleen dankzij de wekelijkse Steunplaat, maar ook met populaire rubrieken als “Kruip in de huid van…” en bovenal “De Poplimerick”. Op 14 januari 1980 viel de keuze van Frits op ‘An Englishman In New Yourk’ van Godley & Creme.  Het nummer was geplukt van hun album ‘Freeze frame’. (1979)

Kevin Godley en Lol Creme waren bandleden van de groep 10cc ,die in 1976 uit de band waren gestapt vanwege artistieke overwegingen. Godley & Creme brachten als duo innovatieve muziek uit: zo werkten ze met de Gizmotron, een gitaar-effectkastje dat ze zelf uitvonden.  Niet alleen aandacht voor vernieuwende muziek, maar de aandacht ging ook uit naar het visuele aspect. De hoes van zowel de single ‘An Englishman in New York’ als het album ‘Freeze Frame’ zijn ontworpen door Hipgnosis, het collectief van Storm Thorgerson dat ook voor Pink Floyd werkte.

Het bekendst is ‘An Englishman in New York’ door de videoclip: een bigband-orkest van etalagepoppen wordt gedirigeerd door Creme. Het is de eerste videoclip geregisseerd door het duo, maar meteen een typisch voorbeeld. Uiteindelijk zal het duo meer dan vijftig videoclips regisseren, bijvoorbeeld voor hun single ‘Cry’, Herbie Hancocks ‘Rockit’, ‘Every Breath You Take’ van The Police en Duran Duran`s ‘Girls on Film’. Ook werken ze voor Frankie Goes To Hollywood.

 
Translate »
Share This