Vandaag is Giorgio Moroder jarig. De Italiaanse muziekproducer viert zijn tachtigste verjaardag. In de loop der jaren heeft Moroder veel verschillende (disco)artiesten geproduceerd en vaak schreef hij, soms samen met Pete Bellotte, de muziek. Behalve met Donna Summer werkte hij ook met onder meer Sparks, Freddie Mercury (Love Kills), Nina Hagen, The Sylvers, Phil Oakey (van Human League, voor de soundtrack van ‘Electric Dreams’) Debbie Harry (Rush Rush), The Three Degrees, Sigue Sigue Sputnik en Berlin.

Het succesvolst was Moroder in samenwerking met Pete Bellotte. Zij maakten de disco bekend met het produceren en schrijven van muziek voor Donna Summer. Daarbij waren de nummers ‘Love to Love You Baby’ en ‘I Feel Love’ gezien worden als voorlopers van de “sexy disco” die al snel veel navolging vond. Daarnaast wordt I Feel Love, oorspronkelijk de B-kant van haar single Can’t We Just Sit Down (And Talk It Over), ook gezien als belangrijke (sample-)bron voor en blauwdruk van de latere stroming “House”, vanwege een bijna 6 minuten doorstampende computerbeat, vergezeld van een typerende sequencer melodie- en baslijn. Ook de lengte van dit nummer mag als baanbrekend worden gezien, op een 7-inch single.

Vanaf de tweede helft van de jaren zeventig heeft hij voor verschillende speelfilms (deels of geheel) de soundtrack verzorgd, waaronder de films “Midnight Express”, Flashdance, American Gigolo, Cat People, Top Gun en Scarface.  Solo scoorde Moroder in de Nederlandse Top Veertig ook: ‘From here to eternity’.  In 2013 kent Giorgio een revival door de samenwerking met Daft Punk.

 
Translate »
Share This